Инфо

4. новембар 2010.4. нов 2010.
ПРЕГОВОРИ ВЛАДЕ И СИНДИКАТА

НОВИ РОК, НОВА НАДА

Синдикати најпре најавили рушење Владе зато што нису прихваћене њихове примедбе на измењени Закон о пензијско инвалидском осигурању, а онда јој поново дали два дана рока за ново усаглашавање коначног текста закона. Реално, држава нема новца за текућу потрошњу. Економисти излаз виде једино у привредном расту и развоју
Преговори синдиката и Владе о измењеном Закону о пензијско инвалидском осигурању су пропали. То је прошлог понедељка увече изјавио председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, истакавши да су синдикати оправдано незадовољни.
- Крећемо са прикупљањем потписа за смену Владе, рекао је Орбовић. Од свих наших захтева прихваћено је само да минималне пензије не смеју бити мање од 27 одсто просечне зараде. Обећано нам је, такође, да ће се Влада Србије побринути за раднике који буду проглашени технолошким вишком, као и померање границе за одлазак жена у пензију тек 2013. године. Зато почињемо прикупљање потписа за смену Владе. Организоваћемо и штрајкове гранских синдиката, а планирамо и велики протест у Београду, на дан када буде усвајан промењени Закон о пензијско инвалидском осигурању.
Дан касније, тачније у уторак, синдикати су се поново огласили и уместо почетка прикупљања потписа, најавили наставак преговора. Влади је остављено два дана да у разговору са мисијом ММФ ““ а усагласи коначан текст закона, како би све три стране биле задовољене.
Подсећања ради, предлог измена и допуна Закона о пензијско инвалидском осигурању Влада је повукла из скупштинске процедуре, под притиском пет синдиката. Прошлог петка почели су преговори синдиката и Владе, али на том првом састанку није прихваћен основни синдикални захтев да просечна пензија не би смела да буде мања од 60 одсто просечне плате.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa