Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
РОДНА ГОДИНА

НЕОРГАНИЗОВАНО ТРЖИШТЕ КВАРИ СРЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Овогодишња сетва уљаних култура, првенствено соје и сунцокрета била је по површинама рекордна а и већ пожњевени род показао је да су приноси су изнад вишегодишњих просека. Жетва сунцокрета је при крају и са сигурношћу се може рећи да су просечни приноси преко три тоне. Цена је сасвим задовољавајућа, кажу стручњаци, иако не баш колико су очекивали произвођачи. Ипак, задовољава економске захтеве и паритети су ““замена сунцокрета за сачму- на нивоу прошлогодишњих, 1,5 килограма уврећене сачме или 1,6 килограма у ринфузи. Жетва соје је почела и биће једна од “година соје“ јер приноси прелазе 4 тоне а на већем броју парцела су приноси од 3 до 3,5 тона што сасвим задовољавајуће и даје добар пословни резултат.
-То је врло добро за пољопривреднике у шабачком крају јер се велики део бави сточарством и половина усева који се скидају дају се у компензацију за сачму соје и сунцокрета који су одлична протеинска хранива. То ће снизити цену това јер ће произвођачи имати довољно протеинских хранива и требаће само да додају минералне и витаминске додатке. Са кукурузом имају одличну смешу за исхрану стоке за тов и приплод. Тренутна цена стоке на тржишту је у паду. Пре месец дана откупљивачи су подигли цену откупа међутим то је изгледа био трик трговаца како би се подигле цене у продавницама. Сада пада цена стоке у откупу али се не снижава цена у продавницама тако да су оштећени и купци и пољопривредни произвођачи, наводи Владимир Савковић, стручни сарадник Дирекције за пољопривреду.
Цена кукуруза, старог рода, на тржишту и даље је висока, од 23 до 25 динара за килограм што не иде на руку пољопривредним произвођачима. Почео је да се бере овогодишњи род али цене још нису познате. “Гранекспорт“, вероватно најзначајнији купац и извозник почео је откуп са 16 динара за килограм сувог зрна. Статистички значи да ће цена сировог кукуруза у откупу , по свим проценама, бити од 10 до 12 динара. То произвођачима који кукуруз продају ни мало не одговара али ће одговарати великим сточарима који ће желети да купе додатне количине . Поједине сушаре већ су почеле са сушењем а очекује се да и оне веће ускоро почну са радом. Сушење је нерентабилно док влажност не падне испод 30 посто. Најнижи трошкови сушења и најбољи квалитет добија се када се сушење започне на 23 до 25 посто влаге.
Годинама су површине са кукурузом у регион Шапца прелазиле 20.000 хектара али ове године, због већих површина са пшеницом и уљаним културама, те површине износе око 18.000 хектара. Интересовање за сетву уљане репице је изузетно велико. Већ су неке површине засејане или се врше припреме за сетву јер та култура годинама има повећане приносе, стабилну цену и сигуран пласман.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa