Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
НАЈАВА ДОБРЕ САРАДЊЕ ГРАДА И ВАТРОГАСАЦА СПАСИЛАЦА

ЈОШ СПРЕМНИЈИ ЗА БУДУЋЕ ИЗАЗОВЕ

Прошле среде градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одржао је састанак са представницима Ватрогасно спасилачке јединице Шабац. Тема састанка била је одлука о донацији града шабачким ватрогасцима, коју је донело Градско веће. На овај начин, јединица ће бити опремљенија за алпинистичку опрему за рад на дубинама и висинама, приколицу за чамац и моторну тестеру.
-Сваки вид занављања опреме нам много значи. Добро смо сарађивали са Градском управом током поплава 2014. и мањих које су се десиле 2015. године. Заједнички рад на терену резултирао је препознавањем потреба јединице од стране локалне самоуправе и њиховом жељом да помогну у подизању оперативности јединице. Крајњи циљ тога је већи ниво безбедности грађана Шапца и околине, наводи командант Ватрогасно спасилачког батаљона Горан Стефановић.
Градоначелник је напоменуо да је неопходно да Град помогне свима који су у служби Шапчана, без обзира да ли су за њих надлежни Градска управа или Република Србија.
- Желим да се сви грађани Шапца осећају безбедно у нашем граду. Ова помоћ коју Град даје Ватрогасно спасилачкој јединици је само један корак ка успостављању озбиљног и квалитетног система у нашем граду, по највишим европским стандардима. Вољан сам да са представницима Министарства унутрашњих послова разговарам на ту тему, рекао је Зеленовић.
Према Стефановићевим речима, ова донација биће само почетак сарадње која је договарана. После свих проблема које су изнели градоначелнику Шапца, Зеленовић је изразио вољу да половином средстава учествују у реконструкцији Ватрогасног дома, као и да се пројекти реконструкције израде о трошку града.
Зграда Ватрогасног дома изграђена је 1962. године, према тадашњим стандардима, а који су у међувремену давно превазиђени. Поред тога, и аутобус, који на путу ка Кленку пролази Поп Лукином улицом, купи путнике ван обележеног стајалишта, и то испред саме гараже одакле излазе ватрогасна возила. Ако би се уредио и простор испред зграде, на ком се сада паркирају аутомобили створили би се услови да се отворе још три нова излаза за возила. Стефановић наводи да постоји спремност града да се све ово реши.
Пре неколико година локална самоуправа уложила је значајна средства да се сруши оронула зграда која се налазила поред Ватрогасног дома. Након тога дошло је до застоја у односима између града и Ватрогасно спасилачке јединице, али су они сада обновљени.
Стефановић наводи да је једна од идеја Градске управе и да се формира Фонд за безбедност из кога ће део средстава бити усмерен за потребе Ватрогасно спасилачке јединице. Такође, планира се и набавка возила за техничке интервенције у саобраћају, из средстава Фонда за безбедност саобраћаја.
Одобрено је и 12 пропусница ватрогасцима за Градски базен, што ће им бити значајно за подизање физичке спремности и за обуку регионалног тима за спасавање и рад на води.
Градска управа није једини донатор шабачким ватрогасцима. Током поплава 2014. године, уложили су максималан људски напор, и уз помоћ “штапа и канапа“ стизали до најнеприступачнијих места. Њихов труд на терену препознали су Руси и Јапанци. Влада Јапана донирала је два чамца, ванбродски мотор и рефлектор. Ипак, највећи донатор шабачких ватрогасаца је Руско ““ српски хуманитарни центар од којих су добили два чамца, пумпе за црпљење воде, Ладу ниву и шаторе.
Ватрогасно спасилачка јединица у Шапцу сада је знатно опремљенија за ситуације када иду на она места одакле сви други беже. Надамо се да ће таквих послова бити што мање.
Командант Ватрогасно спасилачке јединице Горан Стефановић тренутно се са тимом Србије налази на седмодневној обуци у Русији, која се тиче опасности везаних за индустрију. Детаљније о томе читаћете у једном од наредних бројева “Гласа Подриња“.
Прошла седмица била је бурна за ватрогасце спасиоце. Поред два велика пожара, на асфалтној бази у Дуваништу и у “Мебло сану“ имали су и техничке интервенције у саобраћају.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa