Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
ИЗЛОЖБА “АНА ФРАНК ““ ИСТОРИЈА ЗА САДАШЊОСТ“

ДА СЕ ЗАТВОРИ КРУГ

Едукативна дебатна мрежа Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк из Холандије, Градском управом Шапца и Културним центром представља изложбу “Ана Франк ““ историја за садашњост“ од 26. 09. до 15. 10. у свечаној сали Културног центра у Шапцу
Путујућа изложба “Ана Франк ““ историја за садашњост“, после више од 300 локација у свету, у Србију је дошла у оквиру пројекта “Хисторија, Историја, Повијест ““ лекције за садашњост“. У сарадњи Отворене комуникације и Града Шапца, поставка је отворена у понедељак, у свечаној сали Културног центра.
Изложбу су отворили члан Градског већа, Игор Марсенић, директорка Културног центра Соња Петровић Јагић и координаторка програма за Србију Ана Костандиновић из Отворене комуникације. Професори Музичке школе “Михаило Вукдраговић“ Милан Богдановић и Борис Јекић, извели су први став Мале ноћне музике, омиљене композиције Ане Франк, а обучени ученици из шабачких средњих школа, провели су посетиоце кроз поставку.
- Нико не може да остане равнодушан када погледа ову изложбу и, када прочита дневничке записе Ане Франк, да се не запита зашто је имала потребу да пише, када је и сама делимично била у свету сени, физичког нестајања? Писала је зато што је веровала у сећање, да они којих се сећамо и даље живе. Култура сећања је изузетно важна тема европске културне политике и живота нашег града. Прошле године смо на Градском тргу отргли од заборава простор на коме су стрељани наши суграђани у Другом светском рату, а ове године, захваљујући учешћу Града на конкурсу Град у фокусу Министарства културе и информисања Републике Србије, Шабац је добио средства за ревитализацију зграде старе сефардске синагоге која ће бити Музеј шабачких Јевреја. То је наш допринос једном народу, једној заједници, без које наш град никад не би био Мали Париз, рекао је Марсенић.
Поставка у оквиру пројекта који Отворена комуникација спроводи под покровитељством Куће Ане Франк, а у сарадњи са партнерима из Хрватске, БиХ и Македоније, заснива се на вршњачкој едукацији.
- Реч је о пројекту “Хисторија, Историја, Повијест - лекција за садашњост“, који поред изложбе Историја за садашњост и радионица Кораци сећања које сада организујемо у Шапцу, обухвата и друге сегменте едукативног карактера намењене ученицима и професорима средњих школа. Пројекат је умрежио више од триста професора из региона, а волонтерска мрежа ученика средњих школа броји више од двеста њих. Након дводневног тренинга, уз ученике шабачких средњих школа, биће их још двадесет, изјавила је Ана Костандиновић, координаторка пројекта за Србију.
На изложеним паноима, постављене су ретке фотографије и исечци из дневника Ане Франк, који је писала током две године скривања у тајном скровишту у Амстердаму. Оригиналној поставци је придружено седам локалних паноа на којима су приказана дешавања у протеклих седамдесет година у Србији и региону.
- Додати панои показују да ми лекцију нисмо научили, да Ана Франк и даље има нешто да нам каже, да су се злочини понављали и да је коначно време да историја више не иде у круг, него да га коначно зауставимо, додала је Костандиновићева.
Изложба је отворена до 15. октобра. До тада, едуковани ученици воде заинтересоване групе својих вршњака кроз поставку од осам до осамнаест часова.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa