Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
МАСАЖА: НАЈСТАРИЈИ ПОМОЋНИ МЕТОД ЛЕЧЕЊА

И МАЖЕЊЕ ЈЕ МАСАЖА

Као терапијско средство масажа је кроз целу људску историју била саставни део медицине. Најгрубља подела на: западну и источну. За максималан ефекат неопходан је добар амбијент
Не постоји савременик који није чуо за неке од видова масажа. Ако „лечењу додиром“ дамо неки шири смисао схватићемо да је присутније у нашој свакодневици много више него што смо тога свесни. Наиме, упућенији кажу да су трљање болног места на врату или раменима, уморног чела, мажење бебе, такође неки од видова блаже масаже. Са друге стране, масажа од вајкада представља саставни део медицине и једна је од најстаријих физикалних и помоћних метода лечења.
-Масажа побољшава циркулацију и подстиче лимфоток, побољшава исхрањеност коже и поткожног ткива, као и еластичност коже, јача мишиће, помаже у процесу опуштања, снижава и ниво хормона стреса који циркулише кроз организам, подстиче ослобађање ендорфина и тако отклања бол - наводи неке од позитивних дејстава масаже масер Мед Спа Центра Х2О Тамара Николић, и додаје.
-Да би се постигли позитивни ефекти, поред добре комуникације између учесника у третману, непоходан је и пријатан амбијент. Довољно топла просторија са доста свежег ваздуха. Оно што би требало напоменути је да током масаже не би требало разговарати или користити мобилни телефон.
Најгрубља подела је по месту порекла масаже је на источне и западне. Западна масажа има своје корене у анатомији и физиологији и заснована је на шведској масажи. Овде се полази од претпоставке да глађењем, притискањем и гњечењем „меса“ стимулишемо циркулациу, повећавамо снабдевеност мишића крвљу и подстичемо уклањање непотребних материја.
Основа источних масажа је кинеска медицина чија је срж веровање да кроз тело пролазе вертикалане линије или меридијани кроз које тече животна енергија. Болест изазива блокада те енергије, а масажа може помоћи покретањем тих енергетских токова.
Без обзира о којем је типу масаже реч, притиском или покретом делује се на кожу, поткожно ткиво или дубље слојеве ткива, на мишиће, жиле, лигаменте.
-Има велики број различитих масажа и њихова примена је разнолика. Може се изводити на различитим местима, од дворана за вежбање до сауна. Но најбитније је да изаберете стручног терапеута и тип масаже који ће бити у складу са вама- тврди Тамара.
Оно што мали број нас зна је да масажа благотворно делује и на бебе. Она им помаже да брже заспе, успоставе дубљи контакт са родитељима, помаже им да брже прођу грчеви у стомаку, ојачава имунолошки систем.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa