Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА ОД 30. СЕПТЕМБРА ДО 7. ОКТОБРА

МАЈЧИНО МЛЕКО ЈЕ ДОБРО МЛЕКО

Светска здравствена организација је донела препоруку да дојење траје до друге године детета. Дојење вишеструка корист за бебу и мајку. Свако мајчино млеко је добро млеко
Због чињенице да трудноћа траје 40 недеља у нашој као и многим другим земљама четрдесета седмица у години се обележава као Национална недеља за промоцију дојења. По узору на Светску недељу дојења, слоган Националне кмпање је „Дојење-кључ одрживог развоја“.
Први контакт мајке и новорођенчета је нешто што оставља целоживотни траг. Стварају се нераскидиве психолошке споне, темељи емотивне стабилности детета, касније човека. Што се физиолошког аспекта тиче, стручњаци тврде да је дојење у нераскидивој вези са добром имуно заштитом и правилним физичким развојем детета, али да знатно снижава могућност да мајка касније оболи од карцинома дојке, материце, јајника. Најважнији савет који може да се да будућим мајкама је да не одустају на првој препреци од дојења, али и да не брину о квалитету млека. Јер како тврди шеф Одсека неонатологије шабачке Опште болнице др Мирјана Лукић: свако мајчино млеко је добро млеко. Од изузетне важности је да дете има бар осам подоја у току месеца, Али пре свега, мајке треба припремити за подој.
-Битно је да у породилишту припремимо све жене за подој, али је од велике важности да се оне пре порођаја упознају са начином дојења, да припреме груди за дојење уколико су брадавице увучене или постоји неки други проблем - каже докторка Мирјана Лукић.
Први подој се обично деси два сата по рођењу детета. Сваки следећи је „по бебином захтеву“.
-Правило је „када беба хоће и колико хоће“- објашњава Лукићева.
Као што смо навели, од велике важности је да мајке не одустају одмах од дојења, јер те прве препреке се увек превазиђу а бенефити и по мајку и по дете су драгоцени.
-Првих дана се могу јавити неке сметње: да мајка нема довољно млека, или млеко брзо дође па нестане, маститис дојки или застојна дојка. Тада патронажа треба да одради свој део посла и помогне мајкама како би оне биле у стању касније да доје бебу. Нема лошег млека. Свако мајчино млеко је добро. Једини проблем може да буде је да га нема довољно- истиче Лукићева, и објашњава.
-Млеко има своје прелазне фазе. Неколико дана пре и неколико дана по рођењу оно је жуто и пуно заштитних фактора. То је колострум који је јако битан јер штити дете од инфекција. Друго је прелазно, то је оно које мајке често описују као „водено“. И оно је од изузетне важности, само је по саставу мало другачије од колострума. Тек после њега иде бело млеко.
-Дојењем беба стиче имунитет, мање је подложна инфекцијама, има мање ризике да оболи од дијабетеса, астме, бољи је њен психички развој. Дојење је превенција за будућност. Мајке са друге стране имају мање шансе да оболе од карцинома дојке, материце, јајника, али су и срећније и задовољније и брже враћају тежину од пре порођаја. Ствара се изузетан однос мајке и детета- наводи шефица Одсека за неонатологију шабачког породилишта.
-Изузето су ретке ситуације када дете не може да сиса. Углавном се ради о неким ретким аномалијама (расцепа непца), алергије на мајчино млеко или случајевима инфекција попут ХИВ, хепатитиса, туберкулозе или неких малигних обољења која исцрпљују мајку. За разлику од неког пређашњег периода када се дојење ограничавало на шест месеци или годину дана, Светска здравствена организација данас препоручује дојење до 24 месеца- истиче докторка Мирјана Лукић.
Оно што никако не смемо занемарити када причамо о дојењу је значај породице и шире друштвене заједнице.
-Мајке су врло осетљиве првих дана по порођају. Поготово када из болнице дођу кући, када их све боли. Тада им треба највише помоћи. Тата је ту да пресвуче бебу, окупа бебу, мајци дода бебу. Баке и деке су ту да пеглају пелене, кувају ручак. Цела породица треба да учествује, али и шира друштвена заједница тиме што ће обезбедити тим мајкама просторе за дојење када излазе из куће. Места где ће им бити удобно. Без осуде околине јер је реч о сасвим нормалној и природној ствари. Такође запосленим мајкама, уколико нема обданиште за децу при фирми у којој раде треба омогућити време за дојење да се не би прекинуо период лактације. Јер из свега наведеног се види важност да бебе што дуже сисају, да деца буду здрава- поручује докторка Мирјана Лукић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa