Berza

 • aero 905 ▲ 0,56%
 • alfa 24.817 ▼ -0,10%
 • dinnpb 6.002 ▼ -1,25%
 • ikrbg 55 ▼ -21,43%
 • kmbn 2.250 ▼ -2,17%
 • niis 603 ▼ -0,33%
 • ppva 1.800 ▲ 20,00%
 • puue 107 ▼ -13,71%
 • stotn 133 ▲ 6,40%
 • stup 9.000 ⚫ 0,00%
 • tgas 13.000 ▲ 1,54%
(12. mart 2020.)
Mladi šabački pesnici

Sve što nas muči stavimo u stihove

Emocija, osećaj i slika sačuvani na papiru. Pesma ne postoji dok se ne izgovori, tek onda postaje večna
Sve što nas muči stavimo u stihove
Mladi sve više počinju da pišu pesme, jer tako im je najlakše da iskažu svoja osećanja. Na taj način pokazuju svoje umetničke sposobnosti. Najviše ih inspirišu emotivni problemi. Žele da se pokažu u drugom svetlu i sve što ih muči stave u stihove. Poneki ih objavljuju anonimno, a po neki čak i stvore svoje zbirke pesama.
Imala sam priliku da popričam sa tri mlada pesnika: Marinom Ranković, Aleksandrom Ilićem i Ognjenom Đukićem.

Marina


Šta nas inspiriše
- U pisanju me inspiriše ljudska egzistencija i čovekova borba. Kao i savez njegove duše sa prirodom i svetom emocija sa kojima se suočava i koje ga vode- navodi Marina.
- Uvek su me inspirisali osećaji koje prvi put proživljavam. Kroz pesmu sam pokušavao da ih približim sebi i da se upoznam preko njih. Pesma za mene predstavlja prenošenje osećaja u materijalni oblik i zato mi je uvek pisanje zaokupljivalo pažnju, tako sam uspeo da emociju, osećaj i sliku sačuvam na papiru. Naravno pesma ne postoji dok se ne izgovori, tek onda postaje večna. Zvuk se prenosi sve dok ne naiđe na prepreku, zato izađite napolje, pročitajte je naglas, za sebe, za prijatelje ili nečem sasvim drugom, svemir je boskonačan. Pesma će zauvek putovati, samim tim biće i večna, a i vi- nadovezuje se Ognjen.
Ognjen


- Počeo sam da pišem u srednjoj školi, verovatno kad su došle prve ljubavi. Takođe bez proferora Boška Živanovića verovatno nikada ne bih imao hrabrosti da počnem da pišem, njemu sam zahvalan najviše. Ljubav prema poeziji je nešto što se u meni budilo duže vremena. Najviše na moju poeziju uticala je ljubav, naravno. Sve svoje probleme i zaljubljenost sam izlio na papir- objašnjava Aleksandar.

Prihvatanje/odbacivanje okoline

- Nisam nailazila na osuđivanje, ali osećaj neke vrste odbačenosti je bio prisutan. Imam podršku svoje bliske okoline, ali sam nailazila i na mnogo negodovanja i predrasude. Ali zahvalna sam svima. Najveću podrškom smatram sve ljude od kojih mogu nešto da naučim- iskrena je Marina, dok Aleksandar na oviu temu dodaje:
- Osuđivanja nije bilo, naprotiv, nailazio sam na veliku podršku od strane porodice, prijatelja, sugrađana i naravno ljubitelja lepih stihova.

Aleksandar


O iskrenoj emociji
- Mislim da je jedini način nastanka pesme taj, da čoveka vodi najiskrenija emocija i da ona upravlja pesmom. Moj cilj je oslobađanje emocija, deljenje emocija i razumevanje istih- kaže mlada pesnikinja Marina.
Osećanjau svoju poeziju unosim uvek, tvrdi Aleksandar i dodaje da za njega mene ne postoji dobra pesma ako nije sačinjena od iskenih emocija.

Budućnost:
- Pisaću dok me inspiracija i snaga emocije budu vodile na tom putu. Prestala bih, kada bi moje pisanje bilo zahtevno ili isforsirano- ističe Marina.
- Definitivno želim da nastavim da pišem. Pesme su nešto što me ispunjava, nema lepšeg osećaja nego kad mi se javi neko ko se pronašao u mojim stihovima. Siguran sam da pesmama mogu budim emocije u ljudima, a to je nešto najlepše, zaključuje Aleksandar.
Violeta Katić

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa