6. oktobar 2016.6. okt 2016.
DRUGI PIŠU

Lokacija odvratila Japance

Kruševljani znaju zašto je japanska firma „Jazaki“, umesto kod njih, odabrala da investira u Šabac
Potvrdila su se nagađanja da će Kruševljani ostati bez vredne investicije japanske firme „Jazaki“, koja se bavi proizvodnjom elektronskih i električnih sistema za prenos informacija u vozilima, pa popularnim Čarapanima sada preostaje samo da se pitaju ko je i gde pogrešio.
Gradonačelnik Dragi Nestorović je još sredinom septembra - tokom sastanka sa predstavnicima sindikata - rekao da se problem krije u pronalaženju pogodne lokacije za industrijsku zonu u kojoj bi fabrika poslovala.
- Pojedina preduzeća koja su u stečaju, a nalaze se na atraktivnim prostorima ne oglašavaju njihovu prodaju. Između ostalog, i nedostatak pogodne lokacije odbija domaće i inostrane investitore - precizirao je Nestorović.
Podsetimo, firma „Jazaki“ je odlučila da otvori pogone u Šapcu, a prvi čovek grada na Savi Nebojša Zelenović je objasnio da su svemu prethodila tri kruga selekcije, Japanci su analizirali ponude čak osam gradova u Srbiji, a u najužem izboru su bili i Kruševljani...
U Gradskoj upravi na Rasini napominju da je lokalna samouprava bila u obavezi da obezbedi lokaciju, pa su bili spremni da konkurišu za zemljište Fabrike ulja u stečaju, ali oglas za prodaju nije ni raspisivan. U međuvremenu su se pojavili nemački investitori iz firme „Kromber i Šubert“.
- Do trenutka kada se javila kompanija koja proizvodi delove za automobilsku industriju, „Jazaki“ se nije izjasnio ni prema nama, ni prema Šapcu, a bili su postavili uslov da niko na ovim prostorima ne sme da proizvodi slične artikle. S obzirom na to da do tada nismo imali zvaničnu odluku japanske kompanije, odlučili smo da, ukoliko se u međuvremenu pojave, ostanemo uzdržani - precizira gradonačelnik Nestorović.
Kruševljanima - među kojima ima oko 15.000 nezaposlenih, a posao traže u gradu u kojem je samo tokom poslednje dve godine, od osam preduzeća u restrukturiranju, njih šest otišlo u stečaj - ostaje da čekaju najavljeni dolazak nemačke firme i izgradnju pogona na lokaciji Konjički klub. Po informacijama iz Gradske uprave, taj investitor planira da izgradi fabriku od 20.000 kvadrata u prvoj, te isto toliko i u drugoj fazi, pa da do 2018. uposli 2.500 radnika. Inače, „Kromber i Šubert“ posluje na 30 lokacija u svetu i radno angažuje oko 50.000 ljudi.
Spekuliše i o upošljavanju u stranim kompanijama koje već posluju na ovim prostorima, ali zvaničnih najava otvaranja njihovih pogona u Kruševcu još nema. Izvesno je, međutim, da dolazi „Lidl“ jer se Skupština grada nedavno saglasila sa otuđenjem dve lokacije kod Starog aerodroma, pa je ovaj trgovinski lanac izlicitirao 105,5 miliona dinara za jedan hektar.
RAČUNICA IZ MAČVE
Kako su „Novosti“ već objavile, šabačka skupština je usvojila odluku o dodeli 2,4 miliona evra regionalne državne pomoći japanskoj korporaciji „Jazaki“ koja bi do kraja 2019. u gradu na Savi trebalo da zaposli oko 1.700 radnika. Tamošnja lokalna samouprava očekuje da će se ukupan iznos podsticaja, kroz prihode od zarada, u gradsku kasu vratiti za 28 meseci. Inače, Japanci su najavili da će tokom naredne tri godine u šabačkoj Slobodnoj zoni kupiti gotovo sedam hektara zemljišta za izgradnju proizvodnih pogona, te u tu kupovinu, ali i izgradnju magacina sa pratećim sadržajima uložiti 25 miliona evra.
Izvor: „Večernje novosti“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa