13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Šešir se ponovo vraća u modu

I čuva i ulepšava

U neka stara dobra vremena mnogo se vodilo računa o oblačenju. Između ostalog, muškarci nigde nisu izlazili bez šešira, a žene bez čarapa. Novo vreme, novo breme, ali šeširi se polako vraćaju u modu.
To potvrđuje Slavko Nikolić i njegova radnja za prodaju šešira koja postoji 25 godina. Najpre kao radnja fabrike šešira „Begej“ iz Zrenjanina, a kasnije kao njegova privatna.
- Nekada su šeširi bili sastavni deo garderobe. Nigde se nije išlo bez njega, a sada je malo drugačije. Ponovo se, međutim, prodaju, ali daleko manje nego ranije ““ priča za „Glas Podrinja“ Nikolić.
„Pokrivalica“ za glavu i čuvar od sunca i zime, mnogo više ““ ukras. To je prava definicija šešira. A, šešira ima mnogo. Sa malim, srednjim i sa velikim obodom. Najpoznatiji su „Panama“ i cilindri.
- Ljudi iz Valjeva i Pocerine najviše vole da nose šešire sa malim obodom. Kompletna Mačva preferira srednji, a veliki obod je rezervisan za „gospodu i visoku inteligenciju“. Te šešire sa velikim obodom, inače, ranije su nosili isključivo muzikanti koji su svirali po kafanama ““ kaže Nikolić.
Kod nas je popularan i sremački šešir koji služi da, kada se stavi na glavu, na njega „čučne“ flaša sa vinom. Zajedničko za sve kvalitetne šešire je da se prave od vune i zečjeg vlakna, dok se šeširi za letnji period prave od slame, a skuplja varijanta od ““ trske.
- Raduje što se šeširi vraćaju u modu. Uglavnom ih kupuju stariji, jer oni smatraju da ne možeš biti lepo obučen bez šešira. Na žalost, kada je reč o ženama, one su potpuno izgubile interesovanje za šešire. Nekada kada su žene više radile i zarađivale, onda su više i kupovale šešire. Danas vole da ih nose na hipodromu što je veoma duga tradicija ““ dodaje naš sagovornik.
NIJE ZA NjIVU I ŠTALU
Za vreme SFRJ šešire su istisnule kape. Možda su se šeširi doživljavali previše „gospodski“ ili „buržoazijski“.
- Tačno se zna šta za šta služi. Na njivu i u štalu se ne ide sa šeširom. Šeširi služe za svečanosti poput svadbi, slava, rođenja, ali se sa šeširom ide i na sahrane ““ ističe Slavko Nikolić.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa