13. oktobar 2016.13. okt 2016.
ŠAPČANKA JELENA VUKOVIĆ ISTRAJAVA U SVOJOJ LjUBAVI PREMA RUČNOM RADU

VEZ JE MOJ ŽIVOT

Svoju ljubav prema vezu, Šapčanka Jelena Vuković, razvila je još u detinjstvu. I danas, u sedmoj deceniji, istrajava u svojoj ljubavi koja na platnu raznobojnim nitima stvara prava mala umetnička dela. Na mnogobrojnim manifestacijama širom zemlje, ali i u inostranstvu, osvajala je nagrade i pohvale. Poslednja u nizu je i druga nagrada u kategoriji ručnih radova na izložbi narodnog stvaralaštva „Zlatne ruke“ na Sajmu šljiva u Osečini.
- Radim sa zadovoljstvom. Mene to ispunjava. Nagrade su samo propratni deo svega toga. Najvažnije je druženje sa drugima, razmenjivanje mišljenja ““ kaže Jelena.
Njene radove, ako sve bude teklo po planu, 9. novembra videće i u Velenju, u Sloveniji, na festivalu posvećenom vezu.
- Samo da me zdravlje posluži. Nadam se da će biti lepo kao i prošle godine. Bilo nas je sa svih strana sveta. I ovoga puta imaćemo organizovan odlazak tako da ne moram da brinem. Inače, to je najveći problem.
Sa vezenjem ne namerava da prestane iako joj ponestaje prostora da sve svoje radove smesti. Iako velike vrednosti potražnja za njima nije velika, a i interesovanje mladih za ručni rad skoro je nikakvo.
- Mladi se slabo interesuju. Treba prvo odvojiti vreme da bi se nešto uradilo. Treba prati, štirkati. Zašto bi se time zamajavali kada je danas lakše prostreti neku asuricu koja je, u većini slučajeva, kupljena u kineskim radnjama ““ ističe Jelena.
Istrajna u svojoj nameri, uprkos svim preprekama, koje podrazumevaju i nedostatak finansijskih sredstava, Jelena u svom porodičnom domu uz pomoć igle i konca svoje snove prenosi na belinu platna. Platna koja pod njenim veštim prstima oživljavaju u prava mala umetnička dela skoro zaboravljenog narodnog stvaralaštva.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa