13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Medeni dan u Gradskoj kući

IZVRCANI REZULTATI PROJEKTA RAZVOJA PČELARSTVA

Grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu organizovaće u utorak, 25. oktobra, u Gradskoj kući Konferenciju o programu razvoja privatno-javnog sektora i podrške razvoju pčelarstva u regionu grada. Sam projekat, započet pre dve godine, namenjen je nezaposlenim osobama i omogućio je da pokrenu sopstvenu proizvodnju meda.
Saradnik za projekte pčelarstva u Direkciji za poljoprivredu Bosiljka Veselinović kaže da su rezultati projekta ukazali da je pčelarstvo pravi put u sopstveni biznis.
-Prijavilo se preko 100 kandidata a njih 40 je uključeno u projekat. Zanimljivo je da su žene bile brojnije pa je tako njih 24 dobilo mogućnost da započnu biznis tako što će participirati u ceni košnica sa rojevima. Prednost su imali i mladi bez stalnog zaposlenja. Svi korisnici ovog projekta dobili su po 15 košnica a participirali su sa 225 evra dok će ostatak do ukupno 450 evra vratiti u novcu ili u medu koji će otkupljivati partner u projektu „MEDINO-KRNjEVO“, kaže Veselinovićeva.
Partneri u projektu su Regionalna razvojna agencija Zlatibor, švajcarska vlada kao finansijer preko Agencije za saradnju i razvoj, grad Šabac i Medino. Projekat je finansijski podržala Švajcarska sa 30 procenata, grad Šabac sa 40 procenata i korisnici projekta sa 30 procenata vrednosti. Okvirna vrednost 15 košnica je 1.500 evra.
-Svrha ovog modela udruživanja je kontinuirano obezbeđenje rasta proizvodnje meda kroz podršku mladim osobama u započinjanju sopstvenog posla u pčelarstvu, od strane otkupljivača meda i stvaranja dugoročnog kooperantskog odnosa. U dosadašnjoj praksi podsticajne mere otkupljivača bile su usmerene ka pčelarima koji imaju veliki broj košnica, dok za pčelare početnike nije postojao adekvatan model podrške. Kroz ovaj model uvedena je sistemska promena koja je prepoznata u Šapcu, naglašavaju u firmi „Medino“.
Projekat direktno pomaže razvoju pčelarstva ali i stvara mrežu kooperanata čime je obezbeđena stabilna sirovinska baza. Odatle i pomoć švajcarske vlade. Švajcarska smatra da je saradnja privatnog i javnog sektora najodrživiji način razvoja. Kako kažu, spoj kreativnosti privatnog kapitala uz podršku lokalnih samouprava dovodi do novih investicija i zapošljavanja.
- To je najočiglednije u ruralnim sredinama a Šabac je ponovo primer uspešnog grada. Izuzetni prirodni potencijali poljoprivrede su izvozna šansa Srbije na evropskom tržištu. Lokalna samouprava i Direkcija za poljoprivredu su demonstratori kako se kroz razvoj poljoprivrede stimuliše ekonomski rast i šta znači uspešna saradnja privatnog i javnog sektora, naglašavaju predstavnici švajcarske Agencije za saradnju i razvoj.
Projekat razvoja pčelarstva u regionu Šapca započeo je pre dve godine a tada je 40 mladih pčelara-početnika dobilo po pet košnica uz obavezu da kroz tri sezone sami stignu do 15 košnica. U drugoj fazi, privatno-javnog udruživanja sredstava, pored finansijske pomoći u formiranju pčelinjaka početnicima je obezbeđena savetodavna služba ličnih mentora i stručnjaka firme “Medina“. Uvođenje ličnih mentora takođe je novina u pčelarstvu i smanjiće mogućnost „početničke greške“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa