Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Медени дан у Градској кући

ИЗВРЦАНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ПЧЕЛАРСТВА

Град Шабац и Дирекција за пољопривреду организоваће у уторак, 25. октобра, у Градској кући Конференцију о програму развоја приватно-јавног сектора и подршке развоју пчеларства у региону града. Сам пројекат, започет пре две године, намењен је незапосленим особама и омогућио је да покрену сопствену производњу меда.
Сарадник за пројекте пчеларства у Дирекцији за пољопривреду Босиљка Веселиновић каже да су резултати пројекта указали да је пчеларство прави пут у сопствени бизнис.
-Пријавило се преко 100 кандидата а њих 40 је укључено у пројекат. Занимљиво је да су жене биле бројније па је тако њих 24 добило могућност да започну бизнис тако што ће партиципирати у цени кошница са ројевима. Предност су имали и млади без сталног запослења. Сви корисници овог пројекта добили су по 15 кошница а партиципирали су са 225 евра док ће остатак до укупно 450 евра вратити у новцу или у меду који ће откупљивати партнер у пројекту „МЕДИНО-КРЊЕВО“, каже Веселиновићева.
Партнери у пројекту су Регионална развојна агенција Златибор, швајцарска влада као финансијер преко Агенције за сарадњу и развој, град Шабац и Медино. Пројекат је финансијски подржала Швајцарска са 30 процената, град Шабац са 40 процената и корисници пројекта са 30 процената вредности. Оквирна вредност 15 кошница је 1.500 евра.
-Сврха овог модела удруживања је континуирано обезбеђење раста производње меда кроз подршку младим особама у започињању сопственог посла у пчеларству, од стране откупљивача меда и стварања дугорочног кооперантског односа. У досадашњој пракси подстицајне мере откупљивача биле су усмерене ка пчеларима који имају велики број кошница, док за пчеларе почетнике није постојао адекватан модел подршке. Кроз овај модел уведена је системска промена која је препозната у Шапцу, наглашавају у фирми „Медино“.
Пројекат директно помаже развоју пчеларства али и ствара мрежу коопераната чиме је обезбеђена стабилна сировинска база. Одатле и помоћ швајцарске владе. Швајцарска сматра да је сарадња приватног и јавног сектора најодрживији начин развоја. Како кажу, спој креативности приватног капитала уз подршку локалних самоуправа доводи до нових инвестиција и запошљавања.
- То је најочигледније у руралним срединама а Шабац је поново пример успешног града. Изузетни природни потенцијали пољопривреде су извозна шанса Србије на европском тржишту. Локална самоуправа и Дирекција за пољопривреду су демонстратори како се кроз развој пољопривреде стимулише економски раст и шта значи успешна сарадња приватног и јавног сектора, наглашавају представници швајцарске Агенције за сарадњу и развој.
Пројекат развоја пчеларства у региону Шапца започео је пре две године а тада је 40 младих пчелара-почетника добило по пет кошница уз обавезу да кроз три сезоне сами стигну до 15 кошница. У другој фази, приватно-јавног удруживања средстава, поред финансијске помоћи у формирању пчелињака почетницима је обезбеђена саветодавна служба личних ментора и стручњака фирме “Медина“. Увођење личних ментора такође је новина у пчеларству и смањиће могућност „почетничке грешке“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa