13. oktobar 2016.13. okt 2016.
SRBIJA PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE

Vakcina sprečava

Pod sloganom „Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“ udruženje građana “Roditelj“, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, otpočinje nacionalnu kampanju kojom želi da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv raka grlića materice, bolesti od koje u našoj zemlji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.
Cilj kampanje je da se kroz unapređenje svesti javnosti o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije u značajnoj meri smanji učestalosti malignih oboljenja izazvanih HPV infekcijom.
Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem Humanog papiloma virusa (HPV). A primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9-15 godina, protiv HPV virusa tipa 16, 18, 6 i 11, glavnih uzročnika raka grlića materice ali i drugih oboljenja izazvanih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja. HPV vakcina pruža visoko-efikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV-om. Uspešno se primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.
Gordana Plemić, predsednik Udruženja “Roditelj“ istakla je da je podizanje svesti stanovništva, a posebno roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno u borbi sa ovom opakom bolešću.
„Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u Srbiji. Kao što svaka žena treba da brine o sopstvenom zdravlju, isto tako smo dužni da brinemo o zdravlju svoje dece. Vakcinacija je definitivno najsigurniji i najbezbedniji metod kojim možemo sprečiti nastanak ove opake bolesti. Budimo odgovorni prema svom i zdravlju naše dece“, zaključila je Plemić.
U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa