13. oktobar 2016.13. okt 2016.
OSVEŠTANA, RENOVIRANA CRKVA U KLENjU

SPOMENIK GENERACIJA

Prošle nedelje u Klenju je osveštana renovirana crkva, posvećena uspenju Presvete Bogorodice. Izgrađena je na temeljima stare, iz 1924. godine, koju je, pre osam decenija osveštao tadašnji episkop šabačko-valjevski, doktor Simeon Stanković.
Ovoga puta, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je šabački vladika Lavrentije sa brojnim sveštenstvom. Potpuno renovirani hram, bljesnuo je novim sjajem. Upriličeno je i veliko narodno veselje u prisustvu brojnih građana.
Poruka preosvećenog vladike bila je da ovaj svetli hram ostane spomenik generacijama.
- Zahvaljujući ljudima dobre volje potpuno je rešeno pitanje izolacije zidova, urađena nova fasada i podno grejanje. Restauriran je ikonostas, rad slikara Stevana Čalića i Stevana Stefanovića, a kruna svih radova je freskopisanje celog hrama, rad akademskih slikara iz Sremske Mitrovice. Freskopisanje je finansirao u celosti naš meštanin Dragan Popović, kaže Marko Đurić, član Crkvenog odbora.
Urađena je i kompletno nova stolarija i sređeno crkveno dvorište.
Ovom prilikom za izuzetne zasluge i pomoć u renoviranju hrama, vladika Lavrentije je Ordenom svetog kralja Milutina, nagradio Dragana Popovića, a uručio je i više drugih priznanja, najzaslužnijim pojedincima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa