20. oktobar 2016.20. okt 2016.
NEGOVANjE SLAVNE PROŠLOSTI

Memorijalni centar Cer

Odbornici Skupštine opštine Bogatić na prošlonedeljnoj, četvrtoj sednici, usvojili su, pored ostalog predlog odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću “Memorijalni centar za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti i održivi razvoj Cera“ DOO Šabac.
U obrazloženju se kaže da je planina Cer u svesti srpskog naroda i svih građana Srbije sinonim za Cersku bitku u kojoj je srpska vojska na početku Prvog svetskog rata, braneći otadžbinu, izvojevala veliku pobedu, koja je, ujedno, bila i prva saveznička pobeda u Velikom ratu. Zbog toga među planinama Srbije Cer zauzima jedinstveno mesto u kulturi, istoriji i narodnoj tradiciji.
- Ovo je državni projekat koji će finansirati Vlada Srbije, koja je većinski vlasnik preduzeća. Opština Bogatić je jedan od osnivača, sa pet odsto udela, zajedno sa gradom Loznicom, opštinama Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija. Pored istorijskih i kulturnih vrednosti, projekat će imati i edukativni značaj i biće od opšteg interesa za naš narod. Povodom obeležavanja jednog veka od potpisivanja sporazuma o primirju u Velikom ratu, prema projektu, predviđena je izgradnja čitavog kompleksa, spomen krsta, koji će imati funkciju vidikovca, edukativnog centra i drugih pratećih objekata, rekao je na sednici opštine Bogatić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović.
Inicijativu je prethodno podržao Savet Mačvanskog okruga, a budući Memorijalni kompleks bio bi izgrađen na lokalitetu Brkinac (Lipove vode) na Ceru, čime bi se stvorili uslovi za trajno čuvanje uspomene na Cersku bitku, stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i u svim drugim oslobodilačkim ratovima, podizanje razvojnih kapaciteta opština i gradova u neposrednoj blizini Cera, a posebno razvoj turističke privrede i drugih privrednih grana, piše u obrazloženju za osnivanje Društva.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa