20. oktobar 2016.20. okt 2016.
„FIRST LEGO LIGA“ U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE

PRIBLIŽAVANjE NAUCI

Na prvom sastanku u Šapcu, prošlog petka, otvoren „Lego“ komplet i postavljena prostirka za takmičenje u FLL
U Centru za stručno usavršavanje prošlog petka održan je prvi sastanak „Lego lige“ koju čine učenici OŠ „Stojan Novaković“ i njihova nastavnica informatike Ivana Novaković sa Tatjanom Marković Topalović, direktorkom Centra za stručno usavršavanje i Alenom Piljkom, predsednikom i osnivačem „Lego lige“ u Srbiji iz Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. Skupu su prisustvovali i nastavnici informatike i nekoliko učenika iz osnovnih i srednjih škola koji su asistirali pri otvaranju prvog „Lego“ kompleta i postavljanju prostirke za takmičenje u FLL.
- Ove godine imamo izazov koji je vezan za biologiju. Vi se pitate kako biologija i programiranje mogu da idu u isti koš. Definitivno mogu jer deca razmišljaju o nekim inovativnim rešenjima, o nekim pitanjima kako mi sarađujemo sa životinjama, kako možemo raditi, unaprediti. A onda na jednoj prostirci, gde se nalaze lego elementi i lego robot, pokušavaju da rešavaju misije koje su vezane direktno ili indirektno za taj izazov - rekao je Alen Piljak.
Međunarodni iterdisciplinarni projekat FLL deci uzrasta od devet do šesnaest godina približava nauku, a samim tim povećava zainteresovanost za karijeru u nekoj od naučnih oblasti. Sastavljen je od nekoliko segmenata. Deca se u okviru njega podstiču na naučno istraživanje na zadatu temu, konstrukciju i programiranje Lego robota, kao i timskom radu, jednom od najvažnijih komponenti celog programa.
- Svake godine tema se menja. Prošle godine ona je bila vezana za otpad tako da su deca bila inovatori u toj oblasti. Mogli su da iskoriste neka rešenja koja su ranije već korišćena, ali isto tako da daju neki svoj predlog kao i ove godine. Videćemo šta će im pasti na pamet. Moja uloga je da ih usmeravam, a ne da im dajem zadatke - rekla je Ivana Novaković, nastavnica informatike u OŠ „Stojan Novaković“.
Centar za stručno usavršavanje u Šapcu potpisao je trogodišnji ugovor saradnje vezan za „Lego edukation sisteme“. Na taj način osposobiće se jedan broj nastavnika i učenika da koriste robote koji su dizajnirani specijalno za obrazovne sisteme.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa