20. oktobar 2016.20. okt 2016.
IZMENE ZAKONA

Neće biti večnog stečaja

Šta donosi novi nacrt zakona, o kojem je počela javna rasprava. Čim se namire dugovi, proces oporavka se stopira. Započeti slučajevi po starom
Izmene zakona o stečaju, čiji nacrt je od 10. oktobra predmet javne rasprave, predviđaju da se ubuduće stečajni postupak obustavi bez odlaganja čim se namire svi poverioci. Ova stavka se, nažalost, sudeći bar po nacrtu, neće odnositi na već započete stečajeve, koji će se okončavati po propisima po kojima su i započeti.
- Izmene i dopune ovog zakona predlažu se u cilju unapređenja poslovnog okruženja, tako da ono bude sigurno za poslovanje - ističu u Ministarstvu privrede.
- Novim rešenjima prevazilaze se problemi u primeni postojećeg zakona, poboljšava položaj poverilaca, uz zaštitu interesa i očuvanje položaja preduzeća u stečaju. Cilj je da stečaj u praksi bude način da preduzeće prevaziđe poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju.
Izmenama i dopunama Zakona o stečaju osigurava se aktivno učešće poverilaca u postupku odlučivanja od značaja za namirenje njihovih obaveza. Unapređuje se i postupak prodaje imovine i poboljšavaju procedure.
Predviđene su i novine o podnošenju planova reorganizacije, bilo da je reč o onima iz stečaja, bilo da je reč o popularno nazvanom UPPR (unapred pripremljenom planu reorganizacije).
- Nacrtom zakona jasno je predviđen rok za podnošenje plana reorganizacije i jasno je propisana mogućnost samo jedne izmene ovog plana, bilo u okviru postupka stečaja, bilo za unapred pripremljeni plan reorganizacije - obrazlaže Ministarstvo privrede.
- Imajući u vidu dosadašnju praksu, nova zakonska rešenja ukinula bi mogućnost višemesečnih ili višegodišnjih zastoja u stečajnim postupcima tokom kojih su rokovi podnošenja planova reorganizacije produžavani, odlagano unovčenje imovine i namirenje poverilaca, a efekat reorganizacije nije postizan.
Nacrt predviđa i uvođenje ovlašćenih procenitelja koji će procenjivati vrednost imovine u stečaju. Ali s obzirom na to da se još iščekuje zakon o ovlašćenim proceniteljima, do tada će imovinu u stečaju procenjivati sudski veštak odgovarajuće struke.
Planira se da primena novog stečajnog zakona počne 1. februara 2017. godine.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa