Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
ИЗМЕНЕ ЗАКОНА

Неће бити вечног стечаја

Шта доноси нови нацрт закона, о којем је почела јавна расправа. Чим се намире дугови, процес опоравка се стопира. Започети случајеви по старом
Измене закона о стечају, чији нацрт је од 10. октобра предмет јавне расправе, предвиђају да се убудуће стечајни поступак обустави без одлагања чим се намире сви повериоци. Ова ставка се, нажалост, судећи бар по нацрту, неће односити на већ започете стечајеве, који ће се окончавати по прописима по којима су и започети.
- Измене и допуне овог закона предлажу се у циљу унапређења пословног окружења, тако да оно буде сигурно за пословање - истичу у Министарству привреде.
- Новим решењима превазилазе се проблеми у примени постојећег закона, побољшава положај поверилаца, уз заштиту интереса и очување положаја предузећа у стечају. Циљ је да стечај у пракси буде начин да предузеће превазиђе потешкоће, намири повериоце и стане на ноге, а у случајевима када то није могуће, намири повериоце и преосталу имовину прода неком ко ће је ставити у функцију.
Изменама и допунама Закона о стечају осигурава се активно учешће поверилаца у поступку одлучивања од значаја за намирење њихових обавеза. Унапређује се и поступак продаје имовине и побољшавају процедуре.
Предвиђене су и новине о подношењу планова реорганизације, било да је реч о онима из стечаја, било да је реч о популарно названом УППР (унапред припремљеном плану реорганизације).
- Нацртом закона јасно је предвиђен рок за подношење плана реорганизације и јасно је прописана могућност само једне измене овог плана, било у оквиру поступка стечаја, било за унапред припремљени план реорганизације - образлаже Министарство привреде.
- Имајући у виду досадашњу праксу, нова законска решења укинула би могућност вишемесечних или вишегодишњих застоја у стечајним поступцима током којих су рокови подношења планова реорганизације продужавани, одлагано уновчење имовине и намирење поверилаца, а ефекат реорганизације није постизан.
Нацрт предвиђа и увођење овлашћених проценитеља који ће процењивати вредност имовине у стечају. Али с обзиром на то да се још ишчекује закон о овлашћеним проценитељима, до тада ће имовину у стечају процењивати судски вештак одговарајуће струке.
Планира се да примена новог стечајног закона почне 1. фебруара 2017. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa