Info

27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Zavod za zdravlje Šabac obeležio 95. godišnjicu

Skoro vek institucionalne brige za narodno zdravlje


Dan ustanove ““ 1. novembar, Zavod za javno zdravlje u Šapcu obeležio je stručnom konferencijom, koja je održana u svečanoj sali Zavoda. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština Mačvanskog okruga, predsednici i članovi saveta za zdravlje, direktori zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i udruženja, Zavoda za javno zdravlje iz okruženja i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
Učesnike konferencije i goste pozdravila je prim. dr Milijana Popović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, a zatim su se skupu obratili predstavnici lokalnih samouprava Šapca i Ljubovije, predstavnici zdravstvenih ustanova, organizacija i udruženja, kao i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
Zakon o javnom zdravlju i uloga Saveta za zdravlje: planovi za iduću godinu ““ bila je jedna od tema konferencije, a govorila je Jasmina Tanasić, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, a zatim je dr Olivera Ninković Mrđenovački iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje, govorila na temu ““ Izabrani pokazatelji zdravstvenog stanja i zdravstvenih potreba stanovništva i stanja životne sredine Mačvanskog okruga.
Zavod za javno zdravlje u Šapcu nastavlja tradiciju institucionalne brige za narodno zdravlje započeto na ovim prostorima pre skoro jednog veka. Ove ustanove, relativno mlade, kule su osmatračnice zdravstvenog stanja naroda i od posebnog su značaja za društvo.
Po završetku Prvog svetskog rata, zarazne bolesti harale su opustošenom zemljom pa je jedna od prvih mera bila osnivanje Stalne epidemijske komisije, savetodavnog organa Ministarstva narodnog zdravlja za pitanja higijene i epidemiologije. U centru pažnje ove komisije, koja je počela rad 1919. godine, bilo je izučavanje narodnog zdravlja, sprečavanje zaraznih bolesti i podizanje zdravstvene kulture naroda, a komisija je inicirala i organizovala stalne bakteriološke stanice, osnovane Uredbom 1920. godine. U tadašnjoj Jugoslaviji bilo ih je pet: u Osijeku, Zagrebu, Dubrovniku, Skoplju i Šapcu.
Antimalarična stanica u Šapcu osnovana je u maju 1921. godine, a nju je nasledila Stalna bakteriološka stanica, osnovana 1. novembra 1921. godine. U početku uglavnom je radila kao bakteriološko odeljenje Okružne bolnice, ali je već polovinom 1922. pretvorena u zasebnu ustanovu. Do danas menjali su se organizacija i nazivi, ali je osnovna funkcija ““ rad na zaštiti i unapređenju zdravlja, ostala nepromenjena.
Preuzeto sa njeb prezentacije ZZJZ Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa