27. oktobar 2016.27. okt 2016.
ZIMSKE GUME OBAVEZNE OD 1. NOVEMBRA

Minimalna dubina šare četiri milimetra

Prvi dan novembra je zvanično dan od kada je obavezna upotreba sve četiri zimske gume na automobilima, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice.
U slučaju da u navedenom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu. To znači da bi svako ko namerava da vozi automobil u zimskom periodu (zakonski od 1. novembra, do 1. aprila sledeće godine), bez obzira na vremenske uslove trebalo bi da razmisli i isplanira kada i gde će zameniti gume, odnosno da ih nabavi ako ih nije kupio neke od prethodnih zima ili ako su stare istrošene. Minimalna dubina šare na gumama u zimskom periodu je četiri milimetra.
Poštujući savete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8 stepeni Celzijusa, mnogi vozači će odložiti zamenu pneumatika do poslednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog habanja na nešto višim temperaturama. Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i snežne padavine, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume.
Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u nekim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule. Prilikom donošenja odluke kada zameniti letnje gume zimskim, treba imati u vidu da letnja guma, kažu stručnjaci, već na plus osam stepeni Celzijusa gubi svoja svojstva pa slabije prijanja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).
Važno je takođe napomenuti da u slučaju saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom zimskih guma, u periodu kada je njihova upotreba obavezna, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.
LANCI U PRTLjAŽNIKU
U periodu od 1. novembra do 1. aprila, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.
U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa