17. novembar 2016.17. nov 2016.
CIKLUS PREDAVANjA „MEĐU JAVOM I MEĐ SNOM“ U KULTURNOM CENTRU

MIKROKOSMOSI SRPSKOG REALIZMA

Sa namerom da oživi zaboravljenu srpsku književnu prošlost, Kulturni centar je pokrenuo ciklus od četiri tribine pod nazivom „Među javom i međ snom“. Posle prve koja je tematizovala nepravedno zapostavljeno pesništvo predromantizma, proteklog petka, posetioci su imali priliku da slušaju predavanje o mikrokosmosima srpskog realizma. Tribinu je, kao i prethodnu, vodila mr prof. književnosti i jezika Katarina Kulezić.
- S obzirom da u našim školskim programima postoji dosta propusta, želeli smo da mlađim generacijama pokažemo da postoji široki opus. Večeras ćemo se podsetiti na neke pripovetke Sime Matavulja, Laze Lazarevića i Svetolika Rankovića, koji je zaboravljen, iako je jako značajan za taj period srpske književnosti. Jedan hroničar tog doba je rekao da je njegovom smrću završen ceo književni vek, jedna epoha. Želimo da ispravimo tu nepravdu, izjavila je Kulezićeva koja radi na zameni u OŠ „Aleksandar Karađorđević“ u Mačvanskom Prnjavoru.
U Kulturnom centru najavljuju još dve tribine iz ovog ciklusa, o literarnim esejističkim radovima Laze Kostića i Danila Kiša.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa