24. novembar 2016.24. nov 2016.
ŠAMPIONI JESENjE POLUSEZONE

PRILIKA KAKVA SE SAMO JEDNOM PRUŽA

Početak decembra 2015. godine, šabačka “Mačva“dočekala je kao drugoplasiran tim Srpske lige “Zapad“, praktično, autsajder u borbi sa Smederevom za Prvu ligu. Godinu dana kasnije, Šapčani su ubedljivo prvi u PLS i glavni favoriti za ulazak u elitu
Godina na izmaku bila je neverovatna za šabačku Mačvu. U prvom delu je izborila povratak u viši rang odmah posle ispadanja iz iste, a potom, van svih očekivanja, dominirala Prvom ligom i sa 34 boda osvojila “jesenju titulu“.
-Temelji “zimovanja“ na liderskoj poziciji, postavljeni su, ne tokom leta, već prošle zime. Lazarević, Milosavljević, Obrovac, Jeremić, sada su standardni prvotimci, a mi smo ih angažovali prošle zime. Uz njih je tu bio i Janković. Kada je došlo leto, sačuvali smo kostur ekipe i doveli svega pet igrača, vrlo planski. “Mačva“ je tim koji je imao najmanje promena u igračkom kadru tokom leta, čitav tim je bio tu već na startu priprema. Uz to, fantastična atmosfera u svlačionici, dodatno je doprinela velikim uspesima ““ ističe trener Predrag Rogan.
Angažovanju igrača prethodila je opsežna analiza Prve lige i razlike u odnosu na Srpsku ligu.
- Snaga, brzina, konstitucija, tri su ključne razlike u odnosu na niži rang i upravo takve igrače smo tražili. Matić i Stančetić su imali zanemarljive minutaže u prethodnim ekipama, Blagojević je ispao iz lige, dok su Memedović i Ivić igrali za klub koji se rasformirao. Oni su Mačvu videli kao veliku priliku, sjajno su prihvaćeni i pokazali su svoj potencijal ““ dodaje Rogan.
Šef struke veruje da će proleće biti još teže, ali i Mačva ima lepu prednost.
- Biće promena u igračkom kadru, ali ne velikih. Nekoliko ekipa vidi svoju šansu i čekaće naš kiks. Ipak, u prvom delu, raspored je bio takav da su nam uvek rivali bili timovi u seriji trijumfa, ali smo imali odgovor na sve izazove. Verujem da će takvo biti i proleće.
Osim rezultatskog, šabački prvoligaš mora da zadovolji i infrastrukturne kritrijume da bi Šabac gledao Super ligu.
-Neophodni su reflektori, rekonstrukcija dela zapadne tribine, radovi na svlačionicama, mokrom čvoru. Već smo dogovorili sastanke sa Fudbalskim savezom Srbije koji želi da nam pomogne. Imamo obećanja i gradskih čelnika, sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu. Svakako ne želimo da Super ligu igramo van Šapca, to nikome nije u interesu. Nadamo se da ćemo privući i privrednike da ulažu u klub ““ naglašava predsednik kluba Ivica Kralj.
Ambicije su rasle kako su rezultati napredovali.
- Serija na startu bila je pokazatelj da možemo mnogo i već od oktobra ozbiljno razmišljamo o Super ligi ““ dodaje Kralj.
Ipak, prvi trener upozorava da je vremena, za tim sa superligaškim ambicijama, jako malo, u pogledu priprema za viši rang.
- Već sredinom decembra ćemo znati da li će grad, kao naš glavni finansijer, ispratiti klupske ambicije. Prvi deo januara su praznici, potom mi startujemo sa pripremama. Liga traje do kraja maja, a Super liga počinje već krajem jula, što znači da pripreme moraju početi bukvalno par dana po završetku lige. Za sve radove potrebno je vreme i odmah se mora startovati sa radovima, gde je moguće. Kasnije neće biti vremena ““ rekao je Predrag Rogan.
Prolećni deo Prve lige startuje 5. marta, a prvo okupljanje ekipe predviđeno je za sredinu januara. Deo će biti u Šapcu, dok će, kako ističu u rukovodstvu, desetak dana igrača provesti van grada, najverovatnije u Stanišićima.
D. Blagojević (Foto: zvanična FB st&#

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa