1. decembar 2016.1. dec 2016.
AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANjA KRVI U KRUPNjU

KRV JE ŽIVOT

Žitelji opštine Krupanj protekle nedelje pokazali veliko interesovanje za akciju dobrovoljnog davanja krvi. Zdravstveno stanje davalaca zadovoljavajuće
U petak 2. decembra 2016. godine u organizaciji Crvenog krsta Krupanj i u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije u zgradi opštine Krupanj sprovedena je poslednja redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Rađevini u ovoj godini. Nakon Ljubovije i Loznice, akciji u Krupnju odazvalo se 64 potencijalna davaoca krvi od kojih je krv dala 51 osoba.
- Zdravstveno stanje davalaca krvi je sasvim zadovoljavajuće i ovi pregledi nekada imaju i status kontrolnog pregleda. Date jedinice krvi se testiraju na četiri transfuzijske bolesti: hepatitis B i C, sindrom stečenog nedostatka imuniteta ““ SIDA i sifilis. Muškarci krv mogu dati četiri, a žene tri puta godišnje. Između ostalih krv su dala i dva sveštenika, kao i četvoročlana porodica Miladinović iz sela Kržava - govori dr Slobodanka Blagojević koja se nalazila na čelu medicinske ekipe u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Krupnju.
Treba istaći da je prvi put krv dalo čak 11 davalaca, i svi se slažu u jednom - da to nije ništa strašno i da više ljudi treba da se odazove ovoj humanoj akciji. Nasuprot njima, osobe koje već dugi niz godina daju krv smatraju da su, možda, upravo svojim malim gestom nekome spasili život. Zaista, ovo je mali gest, ali nekome i te kako znači, i zato apeluju na sugrađane da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.
- Želela bih da se zahvalim našim dugogodišnjim davaocima krvi na humanom gestu, ali i da posebno pohvalim davaoce koji su krv dali prvi put. Planiramo da davalaštvo krvi u našoj opštini podignemo na viši nivo u smislu organizovanosti i brojnosti. I ovoga puta akcija je veoma uspešno protekla što govori i činjenica da se broj dobrovoljnih davalaca krvi povećava - istakla je Gorica Nedić iz Crvenog krsta Krupanj.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa