1. decembar 2016.1. dec 2016.
U SREDNjOJ ŠKOLI U KOCELjEVI ODRŽAN JAVNI ČAS O NEVIDLjIVOM NASILjU SA VIDLjIVIM POSLEDICAMA

STOP ELEKTRONSKOM NASILjU

Nekada smo se sa nasiljem suočavali isključivo u realnom svetu a sada je ono veoma pristuno u virtuelnom. Stoga su profesori koceljevačke srednje škole Marko Nedeljković, Jasmina Janković i Vladimir Perić došli na ideju da sa učenicima poljoprivrednog i frizerskog smera realizuju javni čas koji će se baviti ovim problemom i objasniti đacima pojam elektronskog nasilja, kao i približiti im rizike i opasnosti koje ono nosi.
Elektronsko nasilje je povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete drugoj osobi koje se pojavljuje u vidu tekstualnih ili video poruka, poziva ili fotografija. Čest primer su nedozvoljeno slikanje mobilnim telefonima i kamerama i stavljanje tih sadržaja na neki sajt, ili društvene mreže koje su veoma popularne među svim starosnim grupama, pa je na njima ovo nasilje i najzastupljenije.
U oblike maltretiranja u virtuelnom svetu spadaju uznemiravanje, uhođenje i proganjanje, pretnja, govor mržnje, tračarenje, lažno predstavljanje, objavljivanje lažnih izjava kao činjenica, video snimaka fizičkog maltretiranja kao i identiteta žrtve.
Zato je veoma važno, ističu autori, rizike svesti na najmanju moguću meru time što ćemo zaštititi svoj nalog na društvenim mrežama, izlogovati se kada ne koristimo računar, dobro razmisliti pre nego što nešto objavimo na internetu i, između ostalog, nikada ne otvaramo neželjene poruke od nepoznatih lica.
Nagomilavanje prijatelja, preterano „šerovanje“ i nepažljivo održavanje profila nose sa sobom velike rizike prilikom korišćenja društvenih mreža.
U onlajn svetu pojavljuje se i seksualno nasilje čije posledice mogu biti zastrašujuće i narušiti emotivno i psihičko stanje žrtve, a njegovi oblici su svaki neželjeni vid seksualnog ponašanja koji jedna osoba silom ili uz upotrebu sile nameće drugoj. Pojave, poput, sekstinga, odnosno razmenjivanja kratkih poruka ili fotografija vrlo intimnog sadržaja putem SMS ili drugih čet servisa, postali su deo mnogih emotivnih veza u poslednjoj deceniji. Ova vrsta komunikacije dovela je do specifičnih rizika i opasnosti kojih često nismo ni svesni ili nam ne izgledaju važni u tom trenutku.
Autori ovog časa su insistirali na pričama kojima su ilustrirali moguće situacije i na konkretnim primerima pokazali kakve opasnosti mogu da vrebaju korisnike savremenih tehnologija. Đaci ističu da ih je ovo predavanje nagnalo da počnu da razmišljaju o postupcima prilikom upotrebe društvenih mreža ili drugih sadržaja, te da su do sada zanemarivali opasnosti i površno znali o njima.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa