15. decembar 2016.15. dec 2016.
OZAKONITE DA NE BI RUŠILI
NASTAVLjA SE POPIS NELEGALNIH OBJEKATA

OZAKONITE DA NE BI RUŠILI

Do sada, na teritoriji Grada Šapca popisano 14.070 nelegalnih objekata, za 2.000 kuća predviđeno rušenje
Iako je predviđeni rok za popis nelegalnih objekata istekao 27. novembra, zbog obima posla i činjenice da je samo pet lokalnih samouprava ispunilo zadatak do predviđenog datuma, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poslalo je dopis gradskim organima vlasti o nastavku popisa dok se ne evidentiraju svi nezakoniti objekti na području Srbije.
- Prema postojećim procenama na teritoriji Grada Šapca ima između 30 i 40 hiljada nezakonitih objekata. Za sada smo popisali 14.070 jedinica, dok je podneto oko 2.000 rešenja za rušenje. Trenutno su popisani svi objekti u Majuru, uskoro ćemo završiti Šabac, a onda krećemo u prigradska naselja Pocerski Pričinović i Kasarske livade i seosko područje - istakla je načelnica Odeljenja za urbanizam Grada Šapca Jelena Jekić, i apelovala na građane da budu ažurniji prilikom podnošenja zahteva za legalizaciju jer će samo tako svoje objekte sačuvati od rušenja.
- Zakon predviđa po okončanju postupka ozakonjenja rušenje svih objekata koji ne budu ozakonjeni. U slučaju da je rušenje nemoguće (legalne donje jedinice ali ne i potkrovlje, papirološki ispravan jedan deo dvojne kuće i td.), rešenja će biti dostavljena Katastru koji će potom staviti zabelešku da ti objekti ne mogu da budu predmet pravnog prometa (ne mogu se nasleđivati, prodavati) - objašnjava Jekićeva.
Za godinu dana, od kada je stupio na snagu najnoviji Zakon o legalizaciji objekata u Srbiji, od oko milion i po nelegalnih nekretnina, popisano je 364.000, a ozakonjeno tek 37.850. Čak 85 procenata od ukupnog broja nelegalnih objekata predstavljaju porodične kuće i stanovi.
Nelegalnih objekata skoro koliko i stanovnika
Terenski rad pokazao je da broj nelegalnih objekata u većini opština prevazilazi početna predviđanja. Sa te strane zanimljiv je podatak iz opštine Lučani sa 20.000 stanovnika. Pretpostavljalo se da na ovoj teritoriji ima oko 9.000 nelegalnih objekata, međutim do sada je popisano preko 12.000 a predviđa se da će završna cifra doći i do 15.000.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa