15. decembar 2016.15. dec 2016.
VEK KUMOVSKOG PUTA
politiČka PROMOCIJa

VEK KUMOVSKOG PUTA

Kumovska loza o kojoj govorimo duga je ceo vek. Započeo ju je Koča Popović, danas daleke 1947. godine. U bivšoj Jugoslaviji, kao lični izaslanik Josipa Broza, kumovao je porodici Jokić iz velikog mačvanskog sela Klenje. Koča je tada krstio devetoro dece Angeline (Gine) i Dragića (Gagule) Jokića.
Taj nesvakidašnji događaj stariji Mačvani još pamte. Jedan od aktera događaja, Gagulin sin Đorđe Jokić pričao je kako se čuveni kum, po ličnoj zapovesti Maršala Tita, koji je bio sprečen da dođe, dovezao fijakerom iz Bogatića. Domaćin je u skromnom dvorištu, ispred male kuće, prostro crvenu krparu (kraća tepih staza) kojom je prošao visoki gost sa saradnicima. Pedantni posmatrači i pripovedači pamte da se ispred Gaguline kuće okupilo dosta sveta, a konji koji su vukli fijaker, bili su prilično ugojeni i beli kao sir. Nije izostala ni bogata trpeza, a ugledni gost je Đorđevoj majci uručio posebno priznanje, medalju zasluga za narod. Angelina je izrodila petnaestoro dece, o čemu svedoči i njihova zajednička već pomalo požutela fotografija.
Šest decenija kasnije, 2008. godine, tada ministar policije Ivica Dačić, kumovao je na krštenju dvogodišnjoj Jovani, tada devetom detetu Ibojke i Ilije Mijatovića iz Mačvanskog Metkovića. Poznati kum dovezao se u velikom automobilu, marke Audi u pratnji pet isto tako velikih vozila. Pred crkvom Ognjene Marije u Metkoviću, gde je krštenje obavljeno, bilo je mnogo ljudi (gostiju i partijskih prijatelja). Brojna porodica Mijatović od Skupštine opštine Bogatić dobila je renoviranu kuću, a kum, tadašnji i sadašnji predsednik Socijalističke partije Srbije kumčetu je poklonio zlatne minđuše.
Najsvežiji, sličan primer, dolazi ponovo iz opštine Bogatić. Naime, predsednik ove lokalne samouprave, Nenad Beserovac, koji je i predsednik OO Socijalističke partije Srbije, kumovao je na kolektivnom krštenju 50 Roma u crkvi Presvete Bogorodice u Bogatiću. Organizator je bilo Društvo Roma uz pomoć opštine i crkve, a ovom prilikom kršteni su supružnici, braća, sestre, očevi, deca... Najmlađa je bila beba od tri meseca.
Kumovske želje upućene na ovakvim prigodnim svečanostima uglavnom su se kretale od poruka za dobro zdravlje do puno sreće, sve s ciljem da bi Srbija večno živela.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa