15. decembar 2016.15. dec 2016.
U OKVIRU STALNE KONFERENCIJE GRADOVA I OPŠTINA

KOCELjEVA NA ČELU ODBORA ZA ŽIVOTNU SREDINU I VANREDNE SITUACIJE

U Koceljevi je nedavno održana konstitutivna sednica i dvodnevno zasedanje Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije u okviru Stalne konferencije gradova i opština Saveza gradova i opština Srbije.
Predstavnike iz Bajine Bašte, Medveđe, Rače, Vlasotinca, Beočina, Žitišta, Opova, Kraljeva i Uba pozdravio je predsednik koceljevačke opštine i predsednik ovog odbora Dušan Ilinčić. Nakon predstavljanja SKGO i Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije usledila je prezentacija projekta Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU.
Cilj Programa je podrška i dalja priprema gradova i opština u našoj zemlji za pridruživanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i omogućavanje efikasnije lokalne administracije. Četvorogodišnji program će finansirati Kraljevina Švedska, a realizovaće ga SKGO u partnerstvu sa švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).
Kako se navodi u dokumentu, predviđeno je da se aktivnosti programa odvijaju na dva nivoa. Dok se u prvom delu one fokusiraju na direktnu podršku izabranim lokalnim samoupravama u oblasti zaštite životne sredine, poslovne klime i upravljanja vanrednim situacijama, u drugom delu programske aktivnosti služe kao motor za unapređenje svih lokalnih samouprava u Srbiji ne samo u pomenutim oblastima već i u evropskim integracijama i rodnoj ravnopravnosti.
Očekuje se da će do 2019. godine, zahvaljujući i uticaju ovog programa, lokalne samouprave u našoj zemlji biti bolje pripremljene za pridruživanje EU, sa poboljšanim uslugama, unapređenim dijalogom sa ključnim akterima i efikasnijom i transparentnijom administracijom koja funkcioniše shodno principima dobre uprave i rodne jednakosti.
U okviru dvodnevnog zasedanja predstavljeni su i drugi projekti, programi i planovi, poput plana prioritetnih tema i aktivnosti ovog odbora u narednom periodu.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa