Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
У ОКВИРУ СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

КОЦЕЉЕВА НА ЧЕЛУ ОДБОРА ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ И ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У Коцељеви је недавно одржана конститутивна седница и дводневно заседање Одбора за животну средину и ванредне ситуације у оквиру Сталне конференције градова и општина Савеза градова и општина Србије.
Представнике из Бајине Баште, Медвеђе, Раче, Власотинца, Беочина, Житишта, Опова, Краљева и Уба поздравио је председник коцељевачке општине и председник овог одбора Душан Илинчић. Након представљања СКГО и Одбора за животну средину и ванредне ситуације уследила је презентација пројекта Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ.
Циљ Програма је подршка и даља припрема градова и општина у нашој земљи за придруживање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и омогућавање ефикасније локалне администрације. Четворогодишњи програм ће финансирати Краљевина Шведска, а реализоваће га СКГО у партнерству са шведском асоцијацијом локалних власти и региона (САЛАР).
Како се наводи у документу, предвиђено је да се активности програма одвијају на два нивоа. Док се у првом делу оне фокусирају на директну подршку изабраним локалним самоуправама у области заштите животне средине, пословне климе и управљања ванредним ситуацијама, у другом делу програмске активности служе као мотор за унапређење свих локалних самоуправа у Србији не само у поменутим областима већ и у европским интеграцијама и родној равноправности.
Очекује се да ће до 2019. године, захваљујући и утицају овог програма, локалне самоуправе у нашој земљи бити боље припремљене за придруживање ЕУ, са побољшаним услугама, унапређеним дијалогом са кључним актерима и ефикаснијом и транспарентнијом администрацијом која функционише сходно принципима добре управе и родне једнакости.
У оквиру дводневног заседања представљени су и други пројекти, програми и планови, попут плана приоритетних тема и активности овог одбора у наредном периоду.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa