15. decembar 2016.15. dec 2016.
DIREKTOR AIK BANKE U ŠAPCU DRAGAN MARINKOVIĆ

DIREKTOR AIK BANKE U ŠAPCU DRAGAN MARINKOVIĆ

RAZGOVOR SA DIREKTOROM AIK BANKE U ŠAPCU DRAGANOM MARINKOVIĆEM

ŠABAC KAO POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE

“Imajući u vidu da AIK Banka u svojoj poslovnoj ponudi ima brojne kreditne proizvode i pogodnosti, a Šabac je grad koji zauzima lidersko mesto u unapređenju poslovnog okruženja uz koje ide i najbrži privredni rast jedne lokalne samouprave u Srbiji, za očekivati je da kada se ove činjenice saberu rezultat bude i više nego povoljan”, kaže direktor Aik Banke u Šapcu Dragan Marinković
Dugo ste u bankarskom poslu. Kako ocenjujete privredne aktivnosti na području Šapca?
- Sveukupni razvoj i održivost lokalne privrede, vidim kao kategoriju dominantno zavisnu od stanja ukupne ekonomije i poslovne klime u Srbiji. Smatram da ćemo i u budućnosti posebno zavisiti od direktnih stranih investicija i planova razvoja u segmentima infrastrukture, privredne aktivnosti i poljoprivredne proizvodnje, za koje se očekuje i trebalo bi da budu okosnice razvoja realnog sektora, koji AIK Banka sa posebnom pažnjom prati i podržava. Dolazak velikih investitora iz raznih delova sveta koji su se opredelili za naš grad, dovoljno govori o perspektivama i dinamičnoj aktivnosti privrednog razvoja grada Šapca i lokalne zajednice.
Kako posluje AIK Banka u Šapcu?
- Poslovanje AIK Banke u Šapcu je u usponu. Ono što je za nas najbitnije je da su nam klijenti ukazali poverenje, koje smo mi na najbolji način opravdali kvalitetom usluge i profesionalizmom. AIK Banka je domaća i jaka banka, stabilna i sa visokim nivoom sopstvenog kapitala koji je iznad proseka bankarskog sektora. Visok nivo kapitala ukazuje na stabilnost Banke i predstavlja realnu osnovu za njen dalji razvoj.
Imajući u vidu da AIK Banka u svojoj poslovnoj ponudi ima brojne kreditne proizvode i pogodnosti, a Šabac je grad koji zauzima lidersko mesto u unapređenju poslovnog okruženja uz koje ide i najbrži privredni rast jedne lokalne samouprave u Srbiji, može se očekivati da, kada se ove činjenice saberu, rezultat bude i više nego povoljan.
Stambeni krediti su svakako u fokusu mlađe i populacije srednjih godina. Ekonomisti kažu da je sada najbolji trenutak za kupovanje nekretnina jer su stanovi jeftini, a banke kupovinu kreditiraju sa malim kamatama. Kakva je ponuda AIK banke?
- Ukoliko neko već ima ušteđen deo novca za kupovinu stana, AIK Banka, na primer, nudi povoljan stambeni kredit. Stambena štedionica je dugoročni namenski kredit u evrima koji omogućava da se kupi stan, rekonstruiše nekretnina, otkupi građevinsko zemljište, adaptira stambeni objekat i refinansira stambeni kredit. Kamata u zavisnosti od depozita iznosi od 2,67 do pet odsto godišnje.
U vašem portfoliju postoji i deo namenjen poljoprivrednim proizvođačima. Da li su oni spremni za investiranje, a samim tim i za korišćenje usluga AIK Banke?
- Poljoprivrednici su i više nego zainteresovani za investiranje, a AIK Banka je u sklopu svoje ponude kreirala kreditne proizvode koji zadovoljavaju sve potrebe poljoprivrednih proizvođača. Reč je o dugoročnim kreditima za osnovna sredstva i kupovinu zemlje, kao i kratkoročnim i dugoročnim kreditima za obrtna i trajna obrtna sredstva/repromaterijal namenjen za nabavku. Posebno se izdvajaju subvencionisani programi koji se realizuju u saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodina i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i APEDž linija namenjena finansiranju investicija i trajnih obrtnih sredstava. AIK Banka poljoprivrednim proizvođačima nudi kredite sa najnižom kamatom, kao i sa agro-rokovima i modelima otplate koji su prilagođeni potrebama poljoprivrednika. Dodatnu pogodnost predstavlja i dozvoljeni minus, ali i otplata kredita na osnovu kooperacionog ugovora.

AIK BANKA - SEDIŠTE

Penzioneri?
- AIK Banka omogućava penzionerima raspolaganje sredstvima u visini jedne penzije ili dela penzije, sedam dana pre redovne isplate Fonda PIO Republike Srbije. A od 1. jula AIK Banka je obezbedila posebne pogodnosti za penzionere, u vidu još povoljnijih uslova dinarskih gotovinskih i refinansirajućih kredita. Penzionerima je produžen rok odobrenja kredita na 84 meseca, a snižena je i nominalna kamatna stopa na 13,5% godišnje (EKS od 15,19). Novi uslovi podrazumevaju manju ratu i veću mogućnost zaduženja, što je posebno značajno za kućni budžet penzionera sa nižim mesečnim penzijama. Važno je napomenuti da je rata kredita fiksna tokom celog perioda korišćenja, kao i da se kredit odobrava bez učešća i depozita. U slučaju smrti i nezgode korisnici kredita su osigurani, a trošak osiguranja snosi AIK Banka. Maksimalni iznos kredita je 1.200.000 dinara i nije uslovljen prijemom penzije preko računa u AIK Banci. Ipak, većina korisnika prenosi penziju na račun u AIK Banci zbog mogućnosti isplate penzije do 7 dana unapred bez kamata i troškova.
Kako ocenjujete privrednu klimu? Veliki broj uspešnih preduzeća i domaćih i inostranih posluje u Šapcu. Koliko će na kretanja u poslovnom smislu uticati dolazak jednog svetskog giganta kao što je „Yazaki“?
- Dolazak kompanije „Yazaki“ je od ogromnog značaja za privrednu klimu u Šapcu, jer će se u fabrici za izradu elektronskih komponenti za automobile i kamione zaposliti 1.700 Šapčana. Ova investicija znači da će naš grad od sada biti na svetskoj mapi gradova u kojima posluju najveće i najznačajnije kompanije.
Da li će „Yazaki“ po vama imati uticaj i na druge sfere ekonomije?
- Pre svega će imati uticaj na smanjenje broja nezaposlenih u Šapcu za čak 15 odsto. Potvrdili smo da razvijamo Šabac kao povoljno poslovno okruženje, što će sasvim izvesno dovesti nove investitore koji će pozitivno uticati na ekonomsku stabilnost našeg grada.
AIK banka je dobila licencu i za zastupnika u poslovima osiguranja. Šta je sve u ponudi?
- AIK Banka je dobijanjem licence za zastupnika u osiguranju omogućila svim klijentima da na njenim šalterima širom Republike Srbije mogu da kupe brojne polise osiguranja po najpovoljnijim uslovima. Klijenti mogu osigurati svoju imovinu od požara, poplave, provalne krađe, kao i odgovornosti za štete prema trećim licima, prateći preporuke i savete koje naši ovlašćeni zastupnici pružaju uz pažljivu analizu konkretnih potreba svakog klijenta. Takođe, klijenti koji putuju u inostranstvo, trebalo bi, radi svoje sigurnosti, da imaju putno zdravstveno osiguranje. Cena ovog osiguranja zavisi od države u koju se putuje, dužine boravka, osigurane sume i godina starosti osiguranika. Važno je napomenuti da se za porodične polise ostvaruje značajna ušteda. Posebno interesovanje vlada za gotovinske i refinansirajuće kredite sa riziko osiguranjem života, osiguranjem od nezgode i nezaposlenosti. Osim dodatne sigurnosti u neželjenim okolnostima, ove vrste kredita odobravaju se pod povoljnijim kamatnim stopama u odnosu na druge vrste gotovinskih i refinansirajućih kredita.
Poslovanje AIK Banke u Šapcu je u usponu. Ono što je za nas najbitnije, to je da su nam klijenti ukazali poverenje koje smo mi, na najbolji način, opravdali kvalitetom usluge i profesionalizmom.
Kojim parametrima bi trebalo da se vode potencijalni klijenti prilikom odabira banke za štednju?
-Parametri koji određenu banku čine pravim izborom za štednju, svakako su sigurnost, solventnost, likvidnost, savremenost, pouzdanost, dostupnost i fleksibilnost depozita. Za one deponente, koji često odlučuju u kojoj banci će štedeti samo na osnovu visine kamatne stope, treba pomenuti da postoje i drugi pokazatelji poslovanja banke koji ukazuju na sposobnost banke da na duži rok osigura vraćanje oročenih sredstava. U ovom smislu treba istaći visoku adekvatnost kapitala i niske operativne troškove poslovanja AIK Banke koja je prema svim regulatornim pokazateljima visoko likvidna Banka, koja svojim štedišama garantuje potpunu sigurnost, pouzdanost i diskreciju štednih uloga i koja je spremna da u svakom trenutku svojim klijentima, trenutno stavi na raspolaganje sva oročena sredstva, jer ne treba zaboraviti da se na kraju jedino sigurna štednja - uvek najviše isplati!
B. Ivetić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa