Инфо

15. децембар 2016.15. дец 2016.
ДИРЕКТОР АИК БАНКЕ У ШАПЦУ ДРАГАН МАРИНКОВИЋ

ДИРЕКТОР АИК БАНКЕ У ШАПЦУ ДРАГАН МАРИНКОВИЋ

РАЗГОВОР СА ДИРЕКТОРОМ АИК БАНКЕ У ШАПЦУ ДРАГАНОМ МАРИНКОВИЋЕМ

ШАБАЦ КАО ПОВОЉНО ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ

“Имајући у виду да АИК Банка у својој пословној понуди има бројне кредитне производе и погодности, а Шабац је град који заузима лидерско место у унапређењу пословног окружења уз које иде и најбржи привредни раст једне локалне самоуправе у Србији, за очекивати је да када се ове чињенице саберу резултат буде и више него повољан”, каже директор Аик Банке у Шапцу Драган Маринковић
Дуго сте у банкарском послу. Како оцењујете привредне активности на подручју Шапца?
- Свеукупни развој и одрживост локалне привреде, видим као категорију доминантно зависну од стања укупне економије и пословне климе у Србији. Сматрам да ћемо и у будућности посебно зависити од директних страних инвестиција и планова развоја у сегментима инфраструктуре, привредне активности и пољопривредне производње, за које се очекује и требало би да буду окоснице развоја реалног сектора, који АИК Банка са посебном пажњом прати и подржава. Долазак великих инвеститора из разних делова света који су се определили за наш град, довољно говори о перспективама и динамичној активности привредног развоја града Шапца и локалне заједнице.
Како послује АИК Банка у Шапцу?
- Пословање АИК Банке у Шапцу је у успону. Оно што је за нас најбитније је да су нам клијенти указали поверење, које смо ми на најбољи начин оправдали квалитетом услуге и професионализмом. АИК Банка је домаћа и јака банка, стабилна и са високим нивоом сопственог капитала који је изнад просека банкарског сектора. Висок ниво капитала указује на стабилност Банке и представља реалну основу за њен даљи развој.
Имајући у виду да АИК Банка у својој пословној понуди има бројне кредитне производе и погодности, а Шабац је град који заузима лидерско место у унапређењу пословног окружења уз које иде и најбржи привредни раст једне локалне самоуправе у Србији, може се очекивати да, када се ове чињенице саберу, резултат буде и више него повољан.
Стамбени кредити су свакако у фокусу млађе и популације средњих година. Економисти кажу да је сада најбољи тренутак за куповање некретнина јер су станови јефтини, а банке куповину кредитирају са малим каматама. Каква је понуда АИК банке?
- Уколико неко већ има уштеђен део новца за куповину стана, АИК Банка, на пример, нуди повољан стамбени кредит. Стамбена штедионица је дугорочни наменски кредит у еврима који омогућава да се купи стан, реконструише некретнина, откупи грађевинско земљиште, адаптира стамбени објекат и рефинансира стамбени кредит. Камата у зависности од депозита износи од 2,67 до пет одсто годишње.
У вашем портфолију постоји и део намењен пољопривредним произвођачима. Да ли су они спремни за инвестирање, а самим тим и за коришћење услуга АИК Банке?
- Пољопривредници су и више него заинтересовани за инвестирање, а АИК Банка је у склопу своје понуде креирала кредитне производе који задовољавају све потребе пољопривредних произвођача. Реч је о дугорочним кредитима за основна средства и куповину земље, као и краткорочним и дугорочним кредитима за обртна и трајна обртна средства/репроматеријал намењен за набавку. Посебно се издвајају субвенционисани програми који се реализују у сарадњи са Гаранцијским фондом АП Војводина и Министарством пољопривреде и заштите животне средине, као и АПЕЏ линија намењена финансирању инвестиција и трајних обртних средстава. АИК Банка пољопривредним произвођачима нуди кредите са најнижом каматом, као и са агро-роковима и моделима отплате који су прилагођени потребама пољопривредника. Додатну погодност представља и дозвољени минус, али и отплата кредита на основу кооперационог уговора.

AИК БАНКА - СЕДИШТЕ

Пензионери?
- АИК Банка омогућава пензионерима располагање средствима у висини једне пензије или дела пензије, седам дана пре редовне исплате Фонда ПИО Републике Србије. А од 1. јула АИК Банка је обезбедила посебне погодности за пензионере, у виду још повољнијих услова динарских готовинских и рефинансирајућих кредита. Пензионерима је продужен рок одобрења кредита на 84 месеца, а снижена је и номинална каматна стопа на 13,5% годишње (ЕКС од 15,19). Нови услови подразумевају мању рату и већу могућност задужења, што је посебно значајно за кућни буџет пензионера са нижим месечним пензијама. Важно је напоменути да је рата кредита фиксна током целог периода коришћења, као и да се кредит одобрава без учешћа и депозита. У случају смрти и незгоде корисници кредита су осигурани, а трошак осигурања сноси АИК Банка. Максимални износ кредита је 1.200.000 динара и није условљен пријемом пензије преко рачуна у АИК Банци. Ипак, већина корисника преноси пензију на рачун у АИК Банци због могућности исплате пензије до 7 дана унапред без камата и трошкова.
Како оцењујете привредну климу? Велики број успешних предузећа и домаћих и иностраних послује у Шапцу. Колико ће на кретања у пословном смислу утицати долазак једног светског гиганта као што је „Yазаки“?
- Долазак компаније „Yазаки“ је од огромног значаја за привредну климу у Шапцу, јер ће се у фабрици за израду електронских компоненти за аутомобиле и камионе запослити 1.700 Шапчана. Ова инвестиција значи да ће наш град од сада бити на светској мапи градова у којима послују највеће и најзначајније компаније.
Да ли ће „Yазаки“ по вама имати утицај и на друге сфере економије?
- Пре свега ће имати утицај на смањење броја незапослених у Шапцу за чак 15 одсто. Потврдили смо да развијамо Шабац као повољно пословно окружење, што ће сасвим извесно довести нове инвеститоре који ће позитивно утицати на економску стабилност нашег града.
АИК банка је добила лиценцу и за заступника у пословима осигурања. Шта је све у понуди?
- АИК Банка је добијањем лиценце за заступника у осигурању омогућила свим клијентима да на њеним шалтерима широм Републике Србије могу да купе бројне полисе осигурања по најповољнијим условима. Клијенти могу осигурати своју имовину од пожара, поплаве, провалне крађе, као и одговорности за штете према трећим лицима, пратећи препоруке и савете које наши овлашћени заступници пружају уз пажљиву анализу конкретних потреба сваког клијента. Такође, клијенти који путују у иностранство, требало би, ради своје сигурности, да имају путно здравствено осигурање. Цена овог осигурања зависи од државе у коју се путује, дужине боравка, осигуране суме и година старости осигураника. Важно је напоменути да се за породичне полисе остварује значајна уштеда. Посебно интересовање влада за готовинске и рефинансирајуће кредите са ризико осигурањем живота, осигурањем од незгоде и незапослености. Осим додатне сигурности у нежељеним околностима, ове врсте кредита одобравају се под повољнијим каматним стопама у односу на друге врсте готовинских и рефинансирајућих кредита.
Пословање АИК Банке у Шапцу је у успону. Оно што је за нас најбитније, то је да су нам клијенти указали поверење које смо ми, на најбољи начин, оправдали квалитетом услуге и професионализмом.
Којим параметрима би требало да се воде потенцијални клијенти приликом одабира банке за штедњу?
-Параметри који одређену банку чине правим избором за штедњу, свакако су сигурност, солвентност, ликвидност, савременост, поузданост, доступност и флексибилност депозита. За оне депоненте, који често одлучују у којој банци ће штедети само на основу висине каматне стопе, треба поменути да постоје и други показатељи пословања банке који указују на способност банке да на дужи рок осигура враћање орочених средстава. У овом смислу треба истаћи високу адекватност капитала и ниске оперативне трошкове пословања АИК Банке која је према свим регулаторним показатељима високо ликвидна Банка, која својим штедишама гарантује потпуну сигурност, поузданост и дискрецију штедних улога и која је спремна да у сваком тренутку својим клијентима, тренутно стави на располагање сва орочена средства, јер не треба заборавити да се на крају једино сигурна штедња - увек највише исплати!
Б. Иветић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa