2. mart 2017.2. mar 2017.
STRUČNI SKUP O PRAVIMA LGBT POPULACIJE

ŠKOLA KAO SIGURNA KUĆA

Stručnim usavršavem prosvetnih radnika do nediskriminišuće atmosfere u školskim ustanovama
Asocija “Duga” organizovala je koferenciju - napredni trening za rad sa seksualnim i rodnim manjinama i njihovim porodicama u sistemu socijalne zaštite, u palati Srbije.
Konferencija je prijavljena kao stručni skup u Komori socijalne zaštite uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije. Ovo je prvi stručni skup organizovan na tu temu u Srbiji.
Događaju je pristustvovalo 250 predstavnika iz sistema zdravstvene i socijalne zaštite, prosvete, tužilaštva, pripadnici MUP-a Srbije, kao i predstavnici donatorskih zajednica, ambasada i gosti iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Šabac su predstavljali Gradonačelnik Nebojša Zelenović, direktor Centra za socijalni rad Jelena Milošević, direktor Centra za stručno usavršavanja mr Tatjana Marković Topalović i predstavnici gradske uprave i škola.
Skup je otvorio Aleksandar Prica, predsednik asocijacije “Duga” sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović i direktorkom Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Tatijanom Grnčarski.
- Asocijacija “Duga” je organizacija od nacionalnog značaja i uvek kreira i realizuje programe koji imaju uticaj na ciljanu populaciju na teritoriji cele Srbije. Mi koji živimo u Šapcu, Subotici, Ljigu, Prokuplju, Vrbasu i ostalim mestima u Srbiji ne želimo da se osećamo kao građani drugog reda u odnosu na one koji žive u Beogradu. Imamo ista prava usluge, život i njihov kvalitet kao što imaju građani Beograda - istakao je Aleksandar Prica.
Mr Tatjana Marković - Topalović održala je izlaganje na temu položaja LGBT učenika u školskom sistemu u kom se oslonila na “Priručnik za omladinske radnike/radnice” koji je izdala asocijacija “Duga”. U saradnji sa Aleksandrom Pricom, Tatjana je ugovorila preliminarno stručno usavršavanje zaposlenih u prosveti u funkciji poboljšanja položaja LGBT učenika u šabačkom okrugu, ali i na nivou cele države. Mišljenja je da Centar može da se uključi u edukaciju prosvetnog kadra, zajedno sa asocijacijom “Duga”, sa željom i namerom da LGBT osobe počnu da doživljavaju školu kao sigurnu kuću.
K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa