Инфо

2. март 2017.2. мар 2017.
СТРУЧНИ СКУП О ПРАВИМА ЛГБТ ПОПУЛАЦИЈЕ

ШКОЛА КАО СИГУРНА КУЋА

Стручним усавршавем просветних радника до недискриминишуће атмосфере у школским установама
Асоција “Дуга” организовала је коференцију - напредни тренинг за рад са сексуалним и родним мањинама и њиховим породицама у систему социјалне заштите, у палати Србије.
Конференција је пријављена као стручни скуп у Комори социјалне заштите уз финансијску подршку Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије. Ово је први стручни скуп организован на ту тему у Србији.
Догађају је пристуствовало 250 представника из система здравствене и социјалне заштите, просвете, тужилаштва, припадници МУП-а Србије, као и представници донаторских заједница, амбасада и гости из Црне Горе, Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Шабац су представљали Градоначелник Небојша Зеленовић, директор Центра за социјални рад Јелена Милошевић, директор Центра за стручно усавршавања мр Татјана Марковић Топаловић и представници градске управе и школа.
Скуп је отворио Александар Прица, председник асоцијације “Дуга” са директорком Канцеларије за људска и мањинска права Сузаном Пауновић и директорком Покрајинског завода за социјалну заштиту Татијаном Грнчарски.
- Асоцијација “Дуга” је организација од националног значаја и увек креира и реализује програме који имају утицај на циљану популацију на територији целе Србије. Ми који живимо у Шапцу, Суботици, Љигу, Прокупљу, Врбасу и осталим местима у Србији не желимо да се осећамо као грађани другог реда у односу на оне који живе у Београду. Имамо иста права услуге, живот и њихов квалитет као што имају грађани Београда - истакао је Александар Прица.
Мр Татјана Марковић - Топаловић одржала је излагање на тему положаја ЛГБТ ученика у школском систему у ком се ослонила на “Приручник за омладинске раднике/раднице” који је издала асоцијација “Дуга”. У сарадњи са Александром Прицом, Татјана је уговорила прелиминарно стручно усавршавање запослених у просвети у функцији побољшања положаја ЛГБТ ученика у шабачком округу, али и на нивоу целе државе. Мишљења је да Центар може да се укључи у едукацију просветног кадра, заједно са асоцијацијом “Дуга”, са жељом и намером да ЛГБТ особе почну да доживљавају школу као сигурну кућу.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa