9. mart 2017.9. mar 2017.
U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ U PETAK CELODNEVNI PROGRAM REPUBLIČKE AKCIJE

NEGUJMO SRPSKI JEZIK

„Treba da se borimo za čistotu srpskog jezika, za kulturu čitanja, za svoje nacionalno pismo, da u vremenu globalizacije ne gubimo sebe jer, zapravo, jezik i pismo su deo identiteta svakog naroda, pa i srpski jezik i ćirilično pismo deo našeg“, istakla je na konferenciji za novinare proteklog ponedeljka direktorka Sonja Bokun Đinić
U Svečanoj sali Biblioteke šabačke proteklog ponedeljka na konferenciji za novinare povodom sto četrdeset godina od rođenja Isidore Sekulić i programa akcije Ministarstva kulture i informisanja „Negujmo srpski jezik“ direktorka Sonja Bokun Đinić istakla je da su ova dva događaja prirodni sled s obzirom da je Isidora Sekulić pisala i govorila o jeziku.
- Govorila je, kako je i sama to nazvala „kulturnom nacionalizmu“, želeći da istakne koliko je značajna kultura za samobitnost svakog naroda. U to ime je, sa istim načinom razmišljanja, i akcija „Negujmo srpski jezik“ Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete. To je velika republička akcija koja želi da skrene pažnju na to da treba da se borimo za čistotu srpskog jezika, za kulturu čitanja, za svoje nacionalno pismo, da u vremenu globalizacije ne gubimo sebe jer, zapravo, jezik i pismo su deo identiteta svakog naroda, pa i srpski jezik i ćirilično pismo deo našeg identiteta – dodala je direktorka.
Za sve ono što je grad Šabac do sada ponudio po pitanju kulture, po rečima gradonačelnika Nebojše Zelenovića, našao se u svojevrsnom kulturnom fokusu.
- Ne samo zbog sedam odsto u našem budžetu za kulturu nego zbog osnivanja Fondacije „Stanislav Vinaver“ sa željom da pozovemo sve najumnije ljude današnjeg vremena u naš grad da zajedno stvaramo lepšu budućnost. Ta budućnost ne može da se napravi bez kulture. Kultura je temelj svakog društva. Ovo što rade naše ustanove kulture, ove nedelje Biblioteka šabačka koja pokazuje koliko je gradu stalo da se setimo svih velikih, važnih ljudi iz naše istorije koji su doprineli razvoju kulture, prvenstveno Isidore Sekulić. Ali onda da se priključimo i akcijama koje treba da dovedu do toga da se zaista posvetimo svom jeziku, svojoj baštini, svojoj kulturi. To je ono što mi radimo već dugo vremena. Verujem da postoje dobri planovi za budućnost i na nivou države, ali čekam da ih vidim i čujem i da, naravno, to uporedimo sa onim programima koje mi kao grad imamo – izjavio je gradonačelnik.
Program za petak
Celodnevni program u petak, 10. februara, u 12 časova otvoriće ministar kulture na izložbi postera „Negujmo srpski jezik“. Od 13 časova predviđen je književni program za decu od četvrtog do petog razreda „Likovi iz srpskog“ u kome će učestvovati pesnici Dejan Aleksić i Vladimir Andrić. Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda izvešće predstavu „Igrajmo se rečima“ pod rukovodstvom glumca Svetislava Goncića, koji je ujedno i član Odbora za akciju „Negujmo srpski jezik“. Uporedo, za decu šestog i sedmog razreda, realizovaće se radionica Biblioteke grada Beograda „Negujmo srpski jezik“.
U večernjim satima, od 19 časova u Dvorani „Vinaver“, predviđena je književna tribina „Čas na srpskom jeziku“ u kojoj će učestvovati prof. dr Dragan Stanić, u svetu umetnosti poznatiji kao Ivan Negrišorac, pesnik i predsednik Matice srpske i književnik Vladimir Kecmanović. Razgovor će voditi dr Dragan Hamović, član Odbora akcije „Negujmo srpski jezik“.

Naša Isidora
U Galeriji Biblioteke šabačke u sredu u 19 časova otvorena je izložba rukopisa, ličnih predmeta, ilustrovanih panoa „Isidora Sekulić, naša sugrađanka“. Pola sata kasnije u Dvorani „Vinaver“ prof. dr Aleksandar Jerkov održao je predavanje na temu „Zašto nam je Isidora potrebna danas?“. Više o tome u narednom broju „Glasa Podrinja“.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa