Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ У ПЕТАК ЦЕЛОДНЕВНИ ПРОГРАМ РЕПУБЛИЧКЕ АКЦИЈЕ

НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК

„Треба да се боримо за чистоту српског језика, за културу читања, за своје национално писмо, да у времену глобализације не губимо себе јер, заправо, језик и писмо су део идентитета сваког народа, па и српски језик и ћирилично писмо део нашег“, истакла је на конференцији за новинаре протеклог понедељка директорка Соња Бокун Ђинић
У Свечаној сали Библиотеке шабачке протеклог понедељка на конференцији за новинаре поводом сто четрдесет година од рођења Исидоре Секулић и програма акције Министарства културе и информисања „Негујмо српски језик“ директорка Соња Бокун Ђинић истакла је да су ова два догађаја природни след с обзиром да је Исидора Секулић писала и говорила о језику.
- Говорила је, како је и сама то назвала „културном национализму“, желећи да истакне колико је значајна култура за самобитност сваког народа. У то име је, са истим начином размишљања, и акција „Негујмо српски језик“ Министарства културе и Министарства просвете. То је велика републичка акција која жели да скрене пажњу на то да треба да се боримо за чистоту српског језика, за културу читања, за своје национално писмо, да у времену глобализације не губимо себе јер, заправо, језик и писмо су део идентитета сваког народа, па и српски језик и ћирилично писмо део нашег идентитета – додала је директорка.
За све оно што је град Шабац до сада понудио по питању културе, по речима градоначелника Небојше Зеленовића, нашао се у својеврсном културном фокусу.
- Не само због седам одсто у нашем буџету за културу него због оснивања Фондације „Станислав Винавер“ са жељом да позовемо све најумније људе данашњег времена у наш град да заједно стварамо лепшу будућност. Та будућност не може да се направи без културе. Култура је темељ сваког друштва. Ово што раде наше установе културе, ове недеље Библиотека шабачка која показује колико је граду стало да се сетимо свих великих, важних људи из наше историје који су допринели развоју културе, првенствено Исидоре Секулић. Али онда да се прикључимо и акцијама које треба да доведу до тога да се заиста посветимо свом језику, својој баштини, својој култури. То је оно што ми радимо већ дуго времена. Верујем да постоје добри планови за будућност и на нивоу државе, али чекам да их видим и чујем и да, наравно, то упоредимо са оним програмима које ми као град имамо – изјавио је градоначелник.
Програм за петак
Целодневни програм у петак, 10. фебруара, у 12 часова отвориће министар културе на изложби постера „Негујмо српски језик“. Од 13 часова предвиђен је књижевни програм за децу од четвртог до петог разреда „Ликови из српског“ у коме ће учествовати песници Дејан Алексић и Владимир Андрић. Установа културе „Вук Караџић“ из Београда извешће представу „Играјмо се речима“ под руководством глумца Светислава Гонцића, који је уједно и члан Одбора за акцију „Негујмо српски језик“. Упоредо, за децу шестог и седмог разреда, реализоваће се радионица Библиотеке града Београда „Негујмо српски језик“.
У вечерњим сатима, од 19 часова у Дворани „Винавер“, предвиђена је књижевна трибина „Час на српском језику“ у којој ће учествовати проф. др Драган Станић, у свету уметности познатији као Иван Негришорац, песник и председник Матице српске и књижевник Владимир Кецмановић. Разговор ће водити др Драган Хамовић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“.

Наша Исидора
У Галерији Библиотеке шабачке у среду у 19 часова отворена је изложба рукописа, личних предмета, илустрованих паноа „Исидора Секулић, наша суграђанка“. Пола сата касније у Дворани „Винавер“ проф. др Александар Јерков одржао је предавање на тему „Зашто нам је Исидора потребна данас?“. Више о томе у наредном броју „Гласа Подриња“.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa