9. mart 2017.9. mar 2017.
PREDAVANjE U NARODNOM MUZEJU

IZMEĐU OSMANSKE I TURSKE VLASTI

Ove godine navršava se sto pedeset godina od konačnog odlaska Turaka iz Srbije. Tim povodom, u Narodnom muzeju u Šapcu, u saradnji sa Turskim kulturnim centrom iz Beograda i Centrom za osmanističke studije, održano je predavanje “Šabac od 1804. do 1867. godine: Između osmanske i srpske vlasti.”
- Šabac je za vreme gospodara Jevrema napredovao, ali je postojala velika netrpeljivost između turskog i srpskog stanovništva. Tursko stanovništvo su predstavljali doseljenici iz Bosne, dakle, islamizovano slovensko stanovništvo, koje je bilo privilegovano u Osmanskom carstvu u odnosu na srpsko. Zato su knez Miloš, potom i Mihajlo radili na tome da takozvano tursko stanovništvo isele iz Srbije, što im je uspelo 1867. godine, rekla je dr Aleksandra Vuletić iz Istorijskog instituta u Beogradu.
Prema rečima dr Radomira Popovića, postoje tri perioda u konstituisanju srpske vlasti u Šapcu – za vreme Prvog, posle Drugog srpskog ustanka i dolazak gospodara Jevrema Obrenovića u Šabac.
- Kada je Jevrem bio upravnik Šabačke nahije, Šabac je bio važan centar Srbije u 19. veku, pre svega zbog pograničnog položaja i trgovine koja se odvijala, ali i zahvaljujući kulturnim uticajama, koji su iz Srednje Evrope dolazile preko Austrije. Ovaj grad je, veoma brzo posle oslobođenja od turske vlasti, dobio svoje evropsko ruho, istakao je dr Popović.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa