Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ПРЕДАВАЊЕ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

ИЗМЕЂУ ОСМАНСКЕ И ТУРСКЕ ВЛАСТИ

Ове године навршава се сто педесет година од коначног одласка Турака из Србије. Тим поводом, у Народном музеју у Шапцу, у сарадњи са Турским културним центром из Београда и Центром за османистичке студије, одржано је предавање “Шабац од 1804. до 1867. године: Између османске и српске власти.”
- Шабац је за време господара Јеврема напредовао, али је постојала велика нетрпељивост између турског и српског становништва. Турско становништво су представљали досељеници из Босне, дакле, исламизовано словенско становништво, које је било привилеговано у Османском царству у односу на српско. Зато су кнез Милош, потом и Михајло радили на томе да такозвано турско становништво иселе из Србије, што им је успело 1867. године, рекла је др Александра Вулетић из Историјског института у Београду.
Према речима др Радомира Поповића, постоје три периода у конституисању српске власти у Шапцу – за време Првог, после Другог српског устанка и долазак господара Јеврема Обреновића у Шабац.
- Када је Јеврем био управник Шабачке нахије, Шабац је био важан центар Србије у 19. веку, пре свега због пограничног положаја и трговине која се одвијала, али и захваљујући културним утицајама, који су из Средње Европе долазиле преко Аустрије. Овај град је, веома брзо после ослобођења од турске власти, добио своје европско рухо, истакао је др Поповић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa