16. mart 2017.16. mar 2017.
SLOBODARSKI NAROD NEĆE DA TRPI
TRIBINA U KC POVODOM 26 GODINA OD DEMONSTRACIJA 9. MARTA 1991. GODINE

SLOBODARSKI NAROD NEĆE DA TRPI

“Nijedna igra sa narodom koja za cilj ima gušenje slobode i demokratije neće moći da prođe“, istakao je Lečić. ”Imamo sada internet svet koji potpuno sprečava tiraniju pojedinih medija”, dodao je Antić. “Danas je teško izvesti građane na ulice, jer je veliko razočaranje u političke elite”, zaključio je Milojević
Kulturni centar u Šapcu organizovao je tribinu pod nazivom „Svi naši protesti“ povodom 26 godina od prvih opozicionih demonstracija 9. marta 1991. godine na Trgu Republike u Beogradu. Učesnici tribine Branislav Lečić, Čedomir Antić i Srđan Milivojević su evocirali uspomene, kako na 9. mart, tako i na sve ostale proteste na kojima je Srbija osvajala slobodu za vreme režima Slobodana Miloševića.
Vođa Plišane revolucije na Terazijskoj česmi, glumac i Šapčanin Branislav Lečić ispričao je kako se uopšte našao u centru tog protesta, ali i o tome da će narod u Srbiji ponovo izaći na ulice ako to bude trebalo.
- Da li će se to desiti sada, ovog trenutka, ili kada mu dođe vreme, videćemo, ali sam siguran da će mu doći vreme. Srpski narod je slobodarski i autohtoni narod koji se zaista izborio za slobodu. Nijedna igra sa narodom koja za cilj ima gušenje slobode i demokratije neće moći da prođe, pogotovo kada neko ima iskustva kakva ima u poslednjih 26 godina – istakao je Lečić.
Istoričar i jedan od vođa studentskog protesta zbog izborne krađe na lokalnim izborima 1996. godine Čedomir Antić takođe je izneo stav da društvo poput našeg mora da ima granicu trpljenja.
- Mi imamo određeni korpus formalnih prava, imamo sada internet svet koji potpuno sprečava tiraniju pojedinih medija. Imamo i izbore koji nisu pod velikom sumnjom, ali postoje retrogradni koraci koje vidimo kod aktuelne vlasti, ali oni još nisu toliki da bi izazvali tu vrstu nezadovoljstva koje bi dovelo do demonstracija kakve su bile tih devedesetih godina – dodao je Antić.
Jedan od članova Otpora Srđan Milivojević je naglasio da je danas teško izvesti građane na ulice, jer je veliko razočaranje u političke elite.
- Ljudi su svoje cipele i živote potrošili da bi doveli na vlast “one” koji su omogućili da se vrate “ovi” koje su oterali sa vlasti. Na žalost, to je mišljenje koje je preovladavajuće u Srbiji. To je, međutim, veoma opasno, jer omogućava onima koji su na vlasti da se poigravaju sa sopstvenim narodom zarad opstanka na vlasti – napomenuo je Milivojević.
Ova tribina je izazvala interesovanje građana Šapca, a zbog velikog broja diskusija, trajala je znatno duže od predviđenog vremena.
OD SPONTANOSTI DO PAMETI
Učesnici tribine su se složili da su dešavanja posle 9. marta bila spontana, a da su studentski protesti 1996. i 1997. godine bili mnogo bolje organizovani. Kada je reč o „Otporu“, Lečić, Antić i Milivojević smatraju da se radi o najpametnijem vidu oprganizacije koja je na kraju i dovela do pada režima Slobodana Miloševića.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa