16. mart 2017.16. mar 2017.
Stilski krojači

Stilski krojači

U ŠKOLI PRIMENjENIH UMETNOSTI REALIZOVAN DEO AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA „KREATIVNA LABORATORIJA“

KREATIVNOŠĆU DO USPEHA

Mladima danas u Srbiji ne nedostaje kreativnost i početna ideja. Nedostaje im hrabrost da uđu u preduzetničke vode i da od jedne početne ideje dođu do tog održivog preduzetničkog koncepta
Proteklog ponedeljka u Školi primenjenih umetnosti realizovan je deo aktivnosti projekta „Kreativna laboratorija“ čiji je nosilac „Re Crafts“ klaster za revitalizaciju tradicionalnih zanata u Srbiji, u partnerstvu sa ITS visokom školom za informacione tehnologije iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
- U ovom prvom koraku, do 31. maja, biće umreženo osam škola, po jedna iz Šapca, Sombora, Čačka, Novog Pazara i četiri beogradske škole sličnog obrazovnog profila. Sledeće godine videćemo kojih još osam može doći u obzir. Ideja je nastala pre pet godina između direktora ITS i mene kada smo želeli da na jednoj platformi povežemo škole, preduzetnike i mlade kadrove – rekla je Vesna Rusić, direktorka klast „Re Crafts“.
Razmena iskustava i osnaživanje saradnje između nevladinog sektora, predstavnika škola, Ministarstva prosvete, preduzetničke inicijative, lokalne samouprave, po rečima direktorke Škole primenjenih umetnosti Nevenke Đokić izuzetno je važna u podršci kreativnom sektoru.
- Danas u Srbiji podrška je neophodna na svim nivoima. Pre svega, ta mentorska i konsultantska podrška. Mladima danas u Srbiji ne nedostaje kreativnost i početna ideja. Nedostaje im hrabrost da uđu u preduzetničke vode i da od jedne početne ideje dođu do tog održivog preduzetničkog koncepta. Upravo zbog toga je važna podrška na svim nivoima – istakla je direktorka Neveka Đokić.
Primer dobre prakse kreativnog preduzetništva mladih i svoja iskustva u ovoj oblasti predstavila je diplomirani kostimograf Jana Trivanović Ilić, bivša učenica Škole primenjenih umetnosti, a danas uspešna preduzetnica.
- Prezentacijom onoga što sam do sada postigla htela sam da pokažem mladima da se i danas bavim onim što sam u ovoj školi naučila i da od toga živim. Želim da im poručim da moraju biti mnogo uporni. Ja sam još uvek na putu do toga da mi se ta upornost isplati. Školu primenjenih umetnosti završila sam 2005. godine, a zvanje diplomiranog kostimografa stekla sam 2009. Radim u svom ateljeu „Jana srce“ otkako sam diplomirala. U aprilu mesecu očekuje me revija. Takođe bih im poručila da po završetku školovanja slobodno mogu da se vrate u svoj grad i da nastave ovde da rade jer se sada većina stvari, poslova, zagovara preko interneta – izjavila je Jana.
Prilikom posete šabačkoj školi, maturantima obrazovnih profila stilski krojač i firmopisac kaligraf, predstavljene su i mogućnosti programa „EU Horizon 2010“, kao i tri prezentacije o tradicionalnim zanatima kao bazi za kreativno preduzetništvo mladih, članova projektnog tima studenata Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije iz Beograda na čelu sa koordinatorkom prof. Danijelom Grujić.
PODRŠKA GRADA
Prezentaciji programa prisustvovao je i dr Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje.
- Ponosni smo što imamo jednu školu ovog tipa gde učenici iz šireg regiona mogu da dođu i uče nešto sasvim drugačije. Ono što je jako važno je da Grad podržava sve vrste inicijativa za umrežavanje škola ovog tipa. Na taj način moći ćemo da konkurišemo za razne evropske fondove, proširimo delatnost škole i omogućimo učenicima da lakše nađu zaposlenje posle završetka ovih škola – izjavio je dr Goran Stojićević.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa