6. april 2017.6. apr 2017.
Prvi gljivarski koraci
Aktivnosti UG „Pečurka“ Krupanj

Prvi gljivarski koraci

Edukacija učenika osnovne škole o zaštiti životne sredine, svetu gljiva i boravku u prirodi
Udruženje građana „Pečurka“ Krupanj uspešno je započelo ovogodišnju sezonu edukacije mladih i njihovog boravka u prirodi. Manifestaciju „Mala škola gljivarstva“ održanu u Biblioteci „Politika“ Krupanj u subotu 1. aprila 2017. godine organizovalo je UG „Pečurka“ iz Krupnja u saradnji sa osnovnim školama, Bibliotekom „Politika“ i Turističkom organizacijom opštine Krupanj sa ciljem realizacije programa edukacije mladih školskog uzrasta u oblasti zaštite životne sredine i sticanja novih znanja o tajanstvenom svetu gljiva kod mladih naraštaja.
Predsednik UG „Pečurka“ iz Krupnja Dragan Grujić posebno je istakao značaj ove manifestacije u 2017. godini u kojoj se u Rađevini obeležava jubilej 600 godina od prvog pisanog pomena imena Krupanj u dubrovačkim spisima davne 1417. godine.
Angažovanjem članova udruženja nastavljena je realizacija planiranih aktivnosti u ovoj godini te se nadaju da i rezultati neće izostati. Udruženje je ovim povodom obezbedilo stručnu literaturu i brošure, a angažovanje nastavnika i profesora osnovnih škola i stručnih predavača u oblasti gljiva garancija su visokog nivoa edukacije.
Predavač Dragana Bokan iz Beograda član je Mikološkog društva Srbije i novosadskog gljivarskog društva, a od pre neki dan, na lični zahtev i sa velikom radošću postala je i član UG „Pečurka“ iz Krupnja:
- Održali smo predavanje prilagođeno deci osnovnoškolskog uzrasta da ih zaintrigiramo za gljive, da steknu osnovno znanje, ali i to na koji način gljive mogu da se pripreme u ishrani imajući u vidu da žive u sredini bogatoj gljivama i lekovitim biljkama. Deca su bila izuzetno zainteresovana, dosta su znala o svojoj okolini, ali su kroz predavanja i igru dosta toga i naučila o biljnom svetu koji ih okružuje - govori Dragana zaljubljenik u prirodu koja je kao stručni predavač ponela veoma lepe utiske iz Krupnja.
D. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa