13. april 2017.13. apr 2017.
SRBIJA NA NOGAMA
„PROTEST PROTIV DIKTATURE“ U MNOGIM GRADOVIMA NAŠE ZEMLjE

SRBIJA NA NOGAMA

Pozivom putem društvenih mreža, prvo su izašli studenti u Novom Sadu, a koji sat kasnije su im se pridružile i kolege iz Beograda i Niša. Dok svi znatiželjno pitaju ko organizuje proteste, za vlast nema dileme, to rade Janković, Jeremić i ostali poraženi na izborima uz pomoć Soroša i stranih elemenata. Studenti usaglasili listu zahteva
Počelo je kao akcija na društvenim mrežama, a zatim se raširilo širom zemlje. Nezadovoljni izbornim rezultatima, medijskim mrakom, nezasedanjem Skupštine Srbije tokom kampanje, studenti su izašli na ulice i svakodnevnom šetnjom iskazuju svoj protest protiv situacije u kojoj se Srbija nalazi i pored ubedljive pobede Aleksandra Vučića na nedavnim izborima. Demonstranti ovu pobedu vide, pre svega kao ubedljivu krađu, ali krenimo redom.
Počelo je sve, više nego spontano u ponedeljak, 3. aprila, samo dan posle održanih izbora. Pozivom putem društvenih mreža, prvo su izašli studenti u Novom Sadu, a koji sat kasnije su im se pridružile i kolege iz Beograda i Niša. Uz već pomalo „zarđale“ pištaljke, studenti su započeli šetnju koja je iz dana u dan sve duža i veća. Svakodnevno više desetina hiljada ljudi u Srbiji demonstrira, a to je čak primetio i najpoznatiji „haker“ na svetu koji je kritikovao američke medije što govore o „pepsi koli, a ne o buntu u Srbiji protiv korupcije“.
U početku su svi bili zbunjeni. Ko je organizator, nemoguće je da se to dešava spontano, niko ne veruje da se putem društvenih mreža može dogoditi takav protest. Ali, eto, dogodio se. Desetak dana posle prve šetnje, i dalje ne znamo ko je organizator. Odgovor na to pitanje teško da ćemo dobiti i u budućnosti, jer ove nove generacije mladih su pokazale određenu vrstu lucidnosti i nepristajanja na trule kompromise.
Za novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i one koji ga podržavaju dileme nema. Organizatori su „kandidati bivšeg režima Saša Janković i Vuk Jeremić“, kao i ostali iz grupacije „deset na jednog“. Uz to, tu su i Soroš, strani faktori, ambasadori i ko zna ko još.
Gostujući u emisiji „Dobar, loš, zao“ na Televiziji Šabac, poznati glumac Sergej Trifunović je karikirao celu situaciju.
- Iza studentskog protesta stoje: Ja, Radomir Počuča Šana, Đilas, Rodić iz Kurira, Vučićević iz Informera, moj brat – ništa bez brata, onda Soroš, i naravno Nada Macura – rekao je Trifunović i naglasio da ovom protestu nisu potrebne nikakve vođe, „jer dobro znamo kako smo prolazili sa vođama“.
Kada je postavljeno pitanje o tome šta su zahtevi demonstranata, usledio je brzi odgovor, a zatim su i usaglašeni zahtevi na nivou svih gradova u kojima se ti protesti svakodnevno organizuju.
Kako se navodi, „studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danima protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje“.
Zahtevi, koji su pročitani na protestu, podeljeni su u dve kategorije - prva, koja, kako se navodi, podrazumeva „ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem“ i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.
Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima - traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.
„Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova“, navodi se u saopštenju.
Traži se i sloboda medija - smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.
Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.
U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.
Ono što je zanimljivo na protestima u Beogradu je da se svakodnevno okuplja najrazličitija „ekipa“ – od anarho-levičara, do krajnje desnice, i ako se izuzme incident kod zgrade Skupštine Srbije i cepanje srpskog zida plača ispred ovog zdanja, nijedan najmanji incident nije zabeležen.
„Protestima protiv diktature“ se svakodnevno pridružuju mnogobrojne sindikalne i nevladine organizacije. U nekoliko navrata protest je organizovan i u Šapcu i to na Trgu šabačkih žrtava i u Velikom parku.

„NEŠTO NIJE U REDU“
Šapčanka Katarina Antonić, studentiknja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu svakodnevno učestvuje na protestima u ovom gradu.
Aktuelni protesti nisu narušavanje nekakve volje većine! Za Vučića je glasala otprilike jedna četvrtina građana, od kojih su neki sasvim sigurno ucenjeni za glas. Ostali ili nisu glasali, ili su uglavnom birali manje zlo. Sama činjenica da godinama unazad na skoro svakim izborima većina, ili ne glasa, ili bira manje zlo, pokazuje da ovde nije samo problem u određenim političarima nego da nešto suštinski nije u redu. Ova postizborna situacija je samo dovela do eskalacije nezadovoljstva koja se gomila godinama unazad – kaže za „Glas Podrinja“ Karatina Antonić.


VOJSKA I POLICIJA UZ STUDENTE
Jedan od najmasovnijih skupova u Beogradu bio je u subotu, 8. aprila. Ovo je, doduše, bio jedini protest koji je bio prijavljen nadležnim organima, i za razliku od ostalih okupljanja imao je formalne organizatore – Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije. Posle okupljanja ispred Vlade Srbije, kada su se okupljenima i obratili predstavnici ova dva sindikata, počela je šetnja koja je završena ispred zgrade Palate Srbije u koju ima nameru da se preseli novi predsednik Srbije i aktuelni premijer Aleksandar Vučić.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa