13. april 2017.13. apr 2017.
NA DRINI ĆUPRIJA
POBEDNIK 2. TEATARSKOG FESTIVALA „POZORIŠNO PROLEĆE“ VIZUELNO-MUZIČKO-DRAMSKI SPEKTAKL

NA DRINI ĆUPRIJA

Poslednje takmičarske večeri publika, zahvaljujući adaptaciji Andrićevog dela u režiji Kokana Mladenovića i glumcima Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, imala priliku da proživi viševekovni period krvave istorije Bosne. Proteklog ponedeljka dodeljene nagrade, a u čast nagrađenih Mađarski nacionalni teatar „Čiki Gergelj“ iz Temišvara, Rumunija, izveo predstavu „Šekspir, sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića
Izvođenjem predstave u čast nagarađenih Mađarskog nacionalnog teatra „Čiki Gergelj“ iz Temišvara, Rumunija, „Šekspir, sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića, spuštena je proteklog ponedeljka zavesa 2. Teatarskog festivala „Pozorišno proleće“. Tokom sedam takmičarskih dana smenjivale su se predstave Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta Sombor, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Šabačkog pozorišta i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad. I upravo vizuelno-muzičko-dramski spektakl, poslednjeg nabrojanog pozorišta, „Na Drini ćuprija“ u režiji Kokana Mladenovića poneo je titulu najboljeg.
- Nagrada pripada mojim dragim saradnicima. Tom sjajnom glumačkom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta koje je koautor svega što smo napravili zajednički istražujući sjajni Andrićev roman koji za nas nije samo školska lektira nego odgovor na prostor u kome živimo i vreme u kome živimo. U tom vremenu u kome živimo i u državi u kojoj živimo uništeni su svi osnovni postulati koji čine ljudski život i našu umetnost. Moral, pravda, poštenje, čestitost, istina, itd. Kao odgovor na to i takvo vreme, na ulicama Srbije trenutno dešava se jedan spontani teatar potlačenih. Taj teatar traži odgovor od nas koji se teatrom bavimo, a odgovor može biti samo jedan, a to je pobuna. U vremenu u kome živimo pobuna nije samo naše građansko pravo. To je naša umetnička obaveza – rekao je Kokan Mladenović kome je pripala i nagrada za najbolju režiju nagrađene predstave „Na Drini ćuprija“.
Zahvaljujući izvanrednoj glumi Jovane Gavrilović i Bojana Žirovića u predstavi „Deca radosti“ Atelje 212 vratio se u Beograd sa dve glavne glumačke nagrade.
- Htela bih da se zahvalim žiriju, publici koja ovaj Festival prati onako zdušno i sa ljubavlju koliko se može primetiti. Jako sam srećna zbog ove nagrade kao i zbog svake. Imam potrebu da kažem zašto. Zato što danas biti nagrađen znači da si nekako i dalje ovde poželjan i da treba da budeš tu. Znači da neko veruje da ćeš ti jednoga dana raditi ono što on radi sad. To me danas u ovo vreme koje je ovakvo kakvo jeste jako uzbuđuje, ponekad i potresa. Sada imam tu sreću da podelim i u nekom radosnom kontekstu to sa vama – poručila je publici Jovana Gavrilović, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, ulogu Princeze.
Nagrada za najbolju mušku ulogu „Ljubiša Jovanović“ otišla je u ruke njenom kolegi iz predstave Bojanu Žiroviću koji je oduševio publiku ulogom Anđela ekstaze.
- Nagrada mnogo znači jer je ona potvrda rada na ulozi specifične forme. Retke su takve uloge i onda kada čovek sa zadovoljstvom prihvati kao neki prostor slobode stvaralaštva onda može i da uživa. Drago mi je da je to prepoznato kao neki kvalitet. Želim ovom Festivalu da potraje. Bio bih srećan da sam Šapčanin i da sam imao priliku da u roku sedam dana pogledam ovako sjajnu selekciju. Mislim da je bila velika uživancija za sve one koji su uspeli da odvoje vreme i novac i da dođu da pogledaju predstave. Mislim da se nisu prevarili – poručio je Žirović.
Šabačka publika imala je priliku da vidi najbolje predstave iz prošlogodišnje produkcije u srpskim pozorištima po odabiru selektora Festivala Zorana Karajića. Sve one na jedinstven način dotakle su do skrivenih dubina ljudske duše vekovima tlačene, kako od drugih tako i od njih samih. Tačnije, večitu čovekovu borbu za dostojanstveniji i bolji život u kome je na ceni pravda, poštenje, prave životne vrednosti.
- Prezadovoljan sam načinom na koji su Šapčani doživeli ovaj drugi festival i kako su reagovali na sve predstave. Naročito posle sinoćne predstave gde je bilo preko hiljadu naših sugrađana koji su uživali u kvalitetnom spektaklu. Posle duge i hladne zime ovo pozorište sigurno je ogrejalo našu dušu i obojilo Šabac jednom novom energijom koja nam je zaista potrebna. Siguran sam da će i sledeće „Šabačko proleće“ biti još bolje i još kvalitetnije. Zahvaljujem se Šabačkom pozorištu na odlično urađenom poslu i dobro organizovanom Festivalu – istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Predstavljen novi broj časopisa „Kod 21“
Poslednjeg dana pozorišnog festivala predstavljen je peti broj časopisa za kulturu i umetnost „Kod 21“. U njemu je, prema rečima Nebojše Cvejića, odgovornog urednika, prikupljen sav materijal uz obilje fotografija i bibliografija prezentovanih i na Danima Mihaila Đurića, održanim u novembru prošle godine.
- Sve to što se desilo od tada u Šapcu pretočeno u korice knjige gde su sadržani tekstovi o Mihailu Đuriću, njegovom životnom putu, delu. Ti tekstovi nastali su iz pera njegovih najbližih saradnika, učenika. Ovaj broj časopisa svojevrsni je ne samo omaž Mihailu Đuriću nego daje i njegov portret viđen iz ugla njegovih najbližih saradnika. Zanimljivost ovog časopisa je u tome što u njemu o sebi govori sam Mihailo Đurić. Naime, tu ima petnaest tekstova koji predstavljaju njegove javne nastupe kada se obraća svojim studentima na protestu 1968. kada se bori u sudu. Na ovaj način mi sa jedne strane odužujemo dug Mihailu Đuriću, a s druge strane možda na najlepši način predstavljamo njega njegovim Šapčanima. Ovde je rođen, završio je Gimnaziju, i na neki način je ostao vezan za Šabac do kraja života – rekao je prof. dr Jovica Trkulja, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Delove iz časopisa čitao je glumac Šabačkog pozorišta Vladimir Milojević, a poznati Đurićev govor „Smišljene smutnje“ iz 1971. godine, zbog koga je bio i osuđen, besedio je Mladen Stiković, apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

ODLUKA STRUČNOG ŽIRIJA
Stručni žiri 2. Teatarskog festivala „Pozorišno proleće“ u sastavu: Milena Zupančič, Zijah A. Sokolović i Blagoj Stefanovski, posle sedam odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji Festivala, dodelio je nagrade i to: Ireni Popović, za muziku u predstavama „Gogoland“, Narodnog pozorišta Sombor i „Na Drini ćuprija“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Predragu Ejdusu za ulogu Šabeljskog, Matvej Semjonoviča, grofa u predstavi „Ivanov“, Narodnog pozorišta u Beogradu, Andrašu Urbanu za predstavu „Gogoland“, Narodnog pozorišta Sombor, za najbolju žensku ulogu Jovani Gavrilović za ulogu Princeze u predstavi „Deca radosti“, Ateljea 212, za najbolju mušku ulogu - nagrada „Ljubiša Jovanović“ Bojanu Žiroviću za ulogu Anđeo ekstaze u predstavi „Deca radosti“, Ateljea 212, za najbolju režiju Kokanu Mladenoviću za predstavu „Na Drini ćuprija“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i za najbolju predstavu Ivo Andrić „Na Drini ćuprija“, režija i adaptacija Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad.

ZALOG ZA BUDUĆNOST
Žiri press-a u sastavu Vukica Strugar, „Večernje novosti“, Borka Golubović Trebješanin, „Politika“ i Tatjana Nježić, „Blic“ nagradu „Zalog za budućnost“ dodelio je Jeleni Petrović za ulogu Stane u predstavi „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa