13. april 2017.13. apr 2017.
SRPSKA ZASTAVA U FRANCUSKOJ UČIONICI
UČENICI ŠABAČKE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE U POSETI LE ROŠEU

SRPSKA ZASTAVA U FRANCUSKOJ UČIONICI

Deca sa drugačijim navikama, organizaciono različita nastava. Dragoceno iskustvo, lepo druženje. Jedina mana - sve je kratko trajalo
Prošlog septembra grupa od 11 francuskih učenika boravila je u šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi, dok su ovog proleća naši đaci tokom sedmodnevne posete Le Rošeu imali prilike da upoznaju i iskuse drugačiji nastavni proces, nauče neke tuđe običaje, vide se sa starim i steknu nove prijatelje. Po povratku, mladi Šapčani tvrde da su bogatiji za jedno krajnje intenzivno iskustvo, i da je jedina mana putovanja to što je kratko trajalo.

Sedam zemalja za sedam dana
Uprkos dugom i napornom putu, u inat činjenici da mnogi od njih tokom vožnje nisu od uzbuđenja oka sklopili, mladi Šapčani prve trenutke u Le Rošeu nikada neće zaboraviti. Dugo će, kako kažu, pamtiti i gostoprimstvo drugara koji su prošle jeseni boravili u Šapcu i zidove svoje učionice ukrasili srpskom trobojkom, šetnje obalom Atlantika, bajkovite ulice specifične arhitektrure, ali i povratak kući kada su, kako navode, samo da bi videli Pariz išli dužim putem, i time stekli pravo da kažu da su obišli “sedam zemalja za sedam dana”.
-Dočekali su nas drugari koji su u septembru bili kod nas. Pošto smo došli kasno uveče, oni su nas bukvalno služili. Za večerom nam sve donosili. Ali, koliko nas stvarno vole i cene shvatili smo tek sutradan kada smo ušli u učionicu na čijim zidovima je naša zastava i fotografije nastale prilikom boravka u Šapcu - počinje priču Aleksandra Đukić, učenica II godine Poljoprivredne škole i ujedno najmlađi član osmočlane đačke ekipe.
Prvog dana boravka šetali su obalom Atlantskog okeana. Sličan izlet, upriličen je i kasnije tokom posete, dok je poseban utisak na Šapčane ostavila “farma školjki”.
-Malo smo šetali po vodi, slikali se. Posle smo probali školjke. Od nas osmoro samo jedno nije probalo. Meni su, lično, bile super - priča Petar Đaković, učenik IV godine Poljoprivredne škole i nabraja:
-Sledećeg dana su nas vodili u klanicu za živinu, a sutradan su organizovali prijem u Opštini i obilazak Le Rošea, pred sam kraj boravka u Francuskoj smo išli u gradić na obali koji dosta podseća na Crnu Goru.

Vole rakiju kao deca čokoladu
Prisan odnos prema gostima Francuzi su pokazali organizujući porodična druženja sa šabačkim gostima. To su ujedno bile i prilike da se razmene pokloni, a s tim u vezi, naša deca sa velikom dozom simpatije konstatuju da se njihovi francuski prijatelji “raduju rakiji kao deca čokoladi”.
-Oproštajna žurka je bila organizovana kao roštilj kod profesora. Odneli smo mu na poklon našu rakiju. Oni se njoj raduju kao deca čokoladi. Pre toga nas je jedna profesorka vodila u svoju porodičnu kuću da upoznamo njene roditelje. Žive u blizini škole u lepoj maloj kući - objašnjava Aleksandra, i pomalo setno konstatuje da je to bilo prelepo druženje, značajno iskustvo.

Posle šest knjige ne uzimaju
Iako su najveći deo vremena provodili upoznajući okolinu, interaktivno usvajajući novu kulturu i drugačije običaje, šabački učenici su imali vremena da prostudiraju i sličnosti i razlike između njihovog i školovanja francuskih vršnjaka.
-Družili smo se sa drugačijom decom, sa drugačijim navikama, iz drugačije kulture. Upijali smo različitosti - kaže Aleksandra, dok Petar dodaje.
-Drugačiji je mentalitet, psihologija. Radne navike. Mnogo su organizovaniji od nas. Sve rade po satnici. Po meni je najveća razlika to što su oni u školi od 8 do pola šest po podne. Posle toga knjige ne uzimaju. Što su naučili naučili su. Imaju malo prakse, malo mehanizacije, dok se kod nas nastava više bazira na praktičnom radu. Nemaju ekonomiju, samo konje. Imaju halu za jahanje, ali to imamo i mi. Broj učenika im je manji u školi od našeg, ali zato više njih stanuje u školskom domu. Odeljenja imaju samo po 11 učenika, zato su im i učionice manje.
Saradnja sa školom u Le Rošeu traje već četiri godine. Ovo je druga generacija mladih Šapčana koja je boravila u Francuskoj, a na radost nekih novih učenika Srednje poljoprivredne škole, projekat međunarodne saradnje sa ovom obrazovnom ustanovom će biti nastavljen i ubuduće. Slične veze do sada su uspostavljene sa školama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rusije, Belorusije, a ambiciozno se razmišlja i o širenju navedene mreže zemalja.

Imamo čime da se ponosimo
Tokom posete Le Rošeu za goste iz Šapca upriličen je prijem u Gradskoj kući. Zamenica gradonačelnika je naše učenike upoznala sa istorijom i aktuelnim životom grada, dok je gradonačelnik Le Rošea sa direktorom šabačke Srednje poljoprivredne škole Predragom Savićem podelio iskustva o Srbiji, i izrazio želju da dođe u Šabac za vreme odmora.
-Goste iz Francuske očekujemo u junu za Dan škole. Pozvan je i gradonačelnik koji je ranijih godina imao priliku da boravi u Leskovcu. Ono što je od posebnog značaja kod ovakvih poseta je prilika da se van granica Srbije promoviše ono što radimo, da se kroz mladost i znanje na najbolji način naše vrednosti predstave svetu - izjavio je Savić i dodao da su u Srednjoj poljoprivrednoj posebno ponosni na reakcije francuskih zvaničnika i kolega na promotivni film o šabačkoj školi.

T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa