13. april 2017.13. apr 2017.
VIŠE VAZDUHA NEGO SUŠTINE
Izložba Miodraga Samardžića

VIŠE VAZDUHA NEGO SUŠTINE

Prošlog četvrtka u Narodnom muzeju u Šapcu, svečano je otvorena izložba Miodraga Samardžića pod nazivom “Truplo”. Postavku će zainteresovani moći da vide do 16. aprila, a izložbu je otvorio kustos Narodnog muzeja u Šapcu Tatjana Marković.
Miodrag Samardžić, rođeni Šapčanin, osnovne akademske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine u klasi profesora Nikole Vukosavljevića, a master studije na istom fakultetu, u klasi profesora Dušana Petrovića. Dobitnik je nagrade za skulpturu “Jež”, koja se nalazi u Muzeju “Cepter” u Beogradu, a skulptura u drvetu nagrađena je dve godine zaredom. Miodrag se sa svojim radovima pojavio i na Oktobarskom salonu 2014. godine u Šapcu i poneo nagradu za mladog umetnika “Igor Belohlavek”. Godinu dana kasnije priredio je samostalnu izložbu u Biblioteci šabačkoj.
-Kada gledate mislite da je to veliki, impozantan rad, dužine od pet i po metara, ali u principu tu ima više vazduha nego suštine. To je možda ono što nam se danas dešava, svuda u svetu – istakao je Miodrag.
Truplo je prema rečima Tatjane Marković nastavak prvobitnih riba kojima se mladi umetnik predstavio domaćoj publici.
- Na tadašnjim radovima videli smo proces dodavanja. Umetnik je na određenu riboliku formu dodavao elemente krljušti, a sad, čini mi se, imamo proces oduzimanja. Truplo zapravo predstavlja ogoljenu ribu. Ukoliko je Miodrag razgolitio ono što je bila esencija njegove izložbe u Biblioteci šabačkoj, na ovoj izložbi u našem muzeju, imamo prostora da se zapitamo kakvi bismo bili kad bismo se i sami razgolitili. Prvi put imamo ovakvu skulpturu, a ono što je značajno je da je ona projektovana upravo za ovaj prostor – izjavila je Tatjana.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa