20. april 2017.20. apr 2017.
VELIKE I VAŽNE TEME NA DNEVNOM REDU
ODRŽANA 13. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

VELIKE I VAŽNE TEME NA DNEVNOM REDU

Kao bitne tačke usvojeni srednjoročni i dugoročni planovi rada javnih preduzeća. Nikakve predloge i rešenja od SNS nismo dobijali kada se radi o svakodnevnom životu, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović. Gradonačelnik smatra da je prava adresa na koju radnici “Apoteke” treba da se obrate Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije
Zbog protesta radnika Apotekarske ustanove početak 13. sednice Skupštine grada u sredu je kasnio sat vremena. Sama sednica protekla je u raspravi koja se često nije ticala nijedne od 21 tačke dnevnog reda. Predsedavajući Nemanja Pajić je u duhu demokratičnosti dozvolio odbornicima da iznesu za govornicom sve što žele.
-Ima malih replika i sučeljavanja mišljenja, ali je dobro da to prelazi u kvalitetnu polemiku. Ponekad odbornici govore van teme zbog dnevnopolitičkih stvari, ali to je nešto što je sastavni deo političkog života i najvažnije je da se ne ugrožava rad Skupštine, izjavio je Nemanja Pajić.
Malo o planovima, više o svemu ostalom
Kao bitne tačke usvojeni su srednjoročni i dugoročni planovi rada javnih preduzeća. Srednjoročni planovi doneti su na period od pet, a dugoročni na deset godina.
-Razgovara se o vizijama za narednih 10 godina, jer trenutna vlast apsolutno ništa u realnom vremenu ne može da uradi i onda maštaju o tome šta će da rade u budućnosti, rekao je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić.
Rasprava je brzo otišla u smeru toga ko liči na svog stranačkog lidera i za šta je koji vođa stranke kriv, odnosno zaslužan.
Šef odborničke grupe Zajedno za Srbiju, Živojin Vuletić rekao je naprednjacima da se ugledaju na premijera jer radi kako treba i zato ga narod podržava, ali da ne podržava njih jer Nebojša Zelenović dobro vodi grad. Za prvu polovinu rečenice dobio je aplauz leve strane skupštinske sale, a za drugu polovinu desne.
Gradonačelnik je rekao da su na dnevnom redu bile velike i važne teme i da je očekivao kvalitetnu raspravu u kojoj će se čuti i predlozi opozicije.
-Uvek je dobro da se čuje šta druga strana ima da kaže. Iz sednice u sednicu nisam čuo nijedan smislen predlog o bilo kojoj stvari koja se tiče života naših sugrađana. Ne mogu da ulazim u bilo kakve rasprave i komentarišem sve ono što za građane uopše nije važno. Koga briga za političke stranke?! Nikakve predloge i rešenja od SNS nismo dobijali kada se radi o svakodnevnom životu, rekao je Nebojša Zelenović.
Usvojene i druge odluke
Pored srednjoročnog i dugoročnog plana rada, usvojen je rebalans programa poslovanja JKP “Parking” Šabac za ovu godinu.
Izglasan je predlog Odluke o usvajanju programa korišćenja sredstava Fonda za unapređenje energetske efikasnosti za 2017. godinu. Fond će se puniti sredstvima koja se uštede na energetskoj efikasnosti. Kao Ciljevi ovog Fonda definisani su: ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje primenom savremenih tehnologija i proizvoda; uposlenost lokalne građevinske operative; zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnosti.
Doneta je Odluka o povećanju osnovnog kapitala Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem. Drugom tačkom je promenjeno ime ovog JP i sada će se zvati JP “Infrastruktura” Šabac. Novo sedište nalazi se u Krađorđevoj 27.
Doneta je Odluka o podizanju, postavljanju i održavanju spomenika, spomen-ploča i skulpturnih dela na teritoriji grada Šapca. Data je saglasnost na Statut Turističke organizacije Šabac.
O “Apoteci” i u sali i
u hodniku
Na samom početku sednice, kao dopuna dnevnog reda, uvršćena je tačka o imenovanju vršioca dužnosti direktora Apoteke “Šabac”. Rešenjem je produžen mandat dosadašnjoj v.d. Danki Stanojlović na još šest meseci.
Radnici Apotekarske ustanove pojavili su se i na prošloj sednici Skupštine grada, ali su ostali ispred zgrade. Ovoga puta, sa transparentima su stajali u hodniku i imali polemiku sa gradonačelnikom.
Negde u isto vreme su otvorene i tenderske ponude za zakup apoteka. Prema rečima Miroslave Stošić, predsednik Sindikata “Apoteke”, javilo se pet zakupaca. Radnici apoteka veruju da ih zakupac neće sve preuzeti, pa zbog toga traže da im Grad ponudi otpremnine, ili model po kom će otići na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović smatra da je prava adresa na koju radnici “Apoteke” treba da se obrate Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije.
-Vlada je 2013. godine donela Zakon kojim su upropašćene sve javne apoteke. Mi radimo ono što možemo u skladu sa Zakonom, a to je da iznađemo način da privatne apoteke prime na rad javne apotekare, da probamo da obezbedimo nesmetano snabdevanje lekovima na recept i da pokušamo da sačuvamo imovinu grada, rekao je gradonačelnik.
Sednica je potrajala
Kašnjenje, ali i obimno obrazlaganje planova javnih preduzeća od strane direktora, a na to brojni komentari, replike i primedbe, doveli su do još jednog jako dugog zasedanja. Do zaključenja ovog broja “Glasa Podrinja” nije usvojeno ni pola tačaka dnevnog reda. Među njima je i razrešenje direktora Doma zdravvlja “Dr Draga Ljočić” dr Branka Vujkovića. Predviđeno je da na njegovo mesto bude postavljena dr Jasmina Stanković za v.d. direktora ove ustanove.
M. M. – N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa