Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
ВЕЛИКЕ И ВАЖНЕ ТЕМЕ НА ДНЕВНОМ РЕДУ
ОДРЖАНА 13. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ВЕЛИКЕ И ВАЖНЕ ТЕМЕ НА ДНЕВНОМ РЕДУ

Као битне тачке усвојени средњорочни и дугорочни планови рада јавних предузећа. Никакве предлоге и решења од СНС нисмо добијали када се ради о свакодневном животу, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић. Градоначелник сматра да је права адреса на коју радници “Апотеке” треба да се обрате Министарство здравља и Влада Републике Србије
Због протеста радника Апотекарске установе почетак 13. седнице Скупштине града у среду је каснио сат времена. Сама седница протекла је у расправи која се често није тицала ниједне од 21 тачке дневног реда. Председавајући Немања Пајић је у духу демократичности дозволио одборницима да изнесу за говорницом све што желе.
-Има малих реплика и сучељавања мишљења, али је добро да то прелази у квалитетну полемику. Понекад одборници говоре ван теме због дневнополитичких ствари, али то је нешто што је саставни део политичког живота и најважније је да се не угрожава рад Скупштине, изјавио је Немања Пајић.
Мало о плановима, више о свему осталом
Као битне тачке усвојени су средњорочни и дугорочни планови рада јавних предузећа. Средњорочни планови донети су на период од пет, а дугорочни на десет година.
-Разговара се о визијама за наредних 10 година, јер тренутна власт апсолутно ништа у реалном времену не може да уради и онда маштају о томе шта ће да раде у будућности, рекао је шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић.
Расправа је брзо отишла у смеру тога ко личи на свог страначког лидера и за шта је који вођа странке крив, односно заслужан.
Шеф одборничке групе Заједно за Србију, Живојин Вулетић рекао је напредњацима да се угледају на премијера јер ради како треба и зато га народ подржава, али да не подржава њих јер Небојша Зеленовић добро води град. За прву половину реченице добио је аплауз леве стране скупштинске сале, а за другу половину десне.
Градоначелник је рекао да су на дневном реду биле велике и важне теме и да је очекивао квалитетну расправу у којој ће се чути и предлози опозиције.
-Увек је добро да се чује шта друга страна има да каже. Из седнице у седницу нисам чуо ниједан смислен предлог о било којој ствари која се тиче живота наших суграђана. Не могу да улазим у било какве расправе и коментаришем све оно што за грађане уопше није важно. Кога брига за политичке странке?! Никакве предлоге и решења од СНС нисмо добијали када се ради о свакодневном животу, рекао је Небојша Зеленовић.
Усвојене и друге одлуке
Поред средњорочног и дугорочног плана рада, усвојен је ребаланс програма пословања ЈКП “Паркинг” Шабац за ову годину.
Изгласан је предлог Одлуке о усвајању програма коришћења средстава Фонда за унапређење енергетске ефикасности за 2017. годину. Фонд ће се пунити средствима која се уштеде на енергетској ефикасности. Као Циљеви овог Фонда дефинисани су: остваривање уштеде енергије и њено рационално коришћење применом савремених технологија и производа; упосленост локалне грађевинске оперативе; заштита животне средине кроз смањење емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште и повећање јавне свести о значају енергетске ефикасности.
Донета је Одлука о повећању основног капитала Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем. Другом тачком је промењено име овог ЈП и сада ће се звати ЈП “Инфраструктура” Шабац. Ново седиште налази се у Крађорђевој 27.
Донета је Одлука о подизању, постављању и одржавању споменика, спомен-плоча и скулптурних дела на територији града Шапца. Дата је сагласност на Статут Туристичке организације Шабац.
О “Апотеци” и у сали и
у ходнику
На самом почетку седнице, као допуна дневног реда, увршћена је тачка о именовању вршиоца дужности директора Апотеке “Шабац”. Решењем је продужен мандат досадашњој в.д. Данки Станојловић на још шест месеци.
Радници Апотекарске установе појавили су се и на прошлој седници Скупштине града, али су остали испред зграде. Овога пута, са транспарентима су стајали у ходнику и имали полемику са градоначелником.
Негде у исто време су отворене и тендерске понуде за закуп апотека. Према речима Мирославе Стошић, председник Синдиката “Апотеке”, јавило се пет закупаца. Радници апотека верују да их закупац неће све преузети, па због тога траже да им Град понуди отпремнине, или модел по ком ће отићи на евиденцију Националне службе за запошљавање.
Градоначелник Небојша Зеленовић сматра да је права адреса на коју радници “Апотеке” треба да се обрате Министарство здравља и Влада Републике Србије.
-Влада је 2013. године донела Закон којим су упропашћене све јавне апотеке. Ми радимо оно што можемо у складу са Законом, а то је да изнађемо начин да приватне апотеке приме на рад јавне апотекаре, да пробамо да обезбедимо несметано снабдевање лековима на рецепт и да покушамо да сачувамо имовину града, рекао је градоначелник.
Седница је потрајала
Кашњење, али и обимно образлагање планова јавних предузећа од стране директора, а на то бројни коментари, реплике и примедбе, довели су до још једног јако дугог заседања. До закључења овог броја “Гласа Подриња” није усвојено ни пола тачака дневног реда. Међу њима је и разрешење директора Дома здраввља “Др Драга Љочић” др Бранка Вујковића. Предвиђено је да на његово место буде постављена др Јасмина Станковић за в.д. директора ове установе.
М. М. – Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa