20. april 2017.20. apr 2017.
PROMOCIJA HUMANIH VREDNOSTI
UČENICI OŠ „NATA JELIČIĆ“ UČESTVOVALI NA 4. FESTIVALU POZORIŠNIH PREDSTAVA CRVENOG KRSTA SRBIJE

PROMOCIJA HUMANIH VREDNOSTI

Učenici III3 OŠ „Nata Jeličić“ Maja Radulović, Kristina Korać, Luka Ahmetović, Anđela Vodopija, Katarina Makević sa svojom učiteljicom Radmilom Stojićević iz III3, dvema mladim volonterkama Minom Tanasić i Katarinom Jović i samostalnom stručnom saradnicom Crvenog krsta Šabac Snežanom Petrović predstavljali su naš grad na 4. Festivalu pozorišnih predstava Crvenog krsta Srbije. Ovaj Festival, koji se održao od 5. do 7. aprila, u Teatru 78 u Beogradu, deo je programa „Promocija humanih vrednosti“ koji se realizuje već deset godina.
- Crveni krst Šabac je od samog početka u ovom programu koji je nastao kao odgovor na povećanje vršnjačkog nasilja koje je postalo sve vidljivije. Osnovni cilj je, da kroz interaktivan rad sa decom osvestimo neke osnovne pojmove vezane za toleranciju, diskriminaciju i stigmatizaciju, kulturni identitet, nenasilno rešavanje sukoba, rodnu ravnopravnost, dečja prava i prevenciju nasilja putem elektronskih medija. Cilj rada sa decom nije bio da se samo usvoje pojmovi vezani za ove teme, već da im to postane stil ponašanja i življenja, odnosno da odnosi sa drugima budu ispunjeniji, svesniji i bolji - rekla je Snežana Petrović.
Kako se program stalno razvijao dobio je novu formu i to u vidu ovog Festivala u kome učestvuju deca sa predstavama koje su osmislili edukovani mladi volonteri.
- Deca su svojom glumom dočarala jednu životnu situaciju u kojoj je drugarica doživela nasilje putem interneta, ali i spoznaju o preživljavanju, neprijatnosti, poniženja, ljutnje i besa te drugarice. Porukama na kraju predstave pobrali su buran aplauz punog Teatra 78. Tokom tri dana festivala imali su priliku da pogledaju i ostalih dvadeset pet predstava iz gradova i opština, učesnika Festivala ali i da upoznaju svoje vršnjake iz različitih krajeva naše zemlje. Deca su se vratila obogaćena novim saznanjima sa željom da širimo i ponašamo se u skladu sa porukom da je tolerancija - poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim kulturama i da ćemo jedino tako graditi humanije društvo – poručila je Snežana Petrović.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa