27. april 2017.27. apr 2017.
Zaštititimo rod

OPET MUKA ZA POLjOPRIVREDNIKA

Mali broj poljoprivrednih proizvođača pribegava osiguranju useva od mraza, sa druge strane osiguravajuće kuće vrlo malo edukuju i upoznaju poljoprivredne proizvođače o načinima i uslovima osiguranja od ove nepogode
Vremenske neprilike koje su pogodile poljoprivredne proizvođače u celoj Srbiji, a tako i one u regionu Šapca, ponovo su naterale na razmišljanje kako sprečiti posledice. Jedan od načina je i osiguranje useva, voćnjaka i povrtnjaka. Ledeni dani naneli su značajne štete, čak i milionske, a predstoji nam i borba protiv gradonosnih oblaka. Zaštita useva od mraza je izuzetno teška a ove godine je, kako nam se čini, bila najteža. U zimskom periodu oko 40 dana su biljke bile izložene izuzetno niskim temperaturama tako da su voćnjaci već ušli u proleće dosta oštećeni. Odmah posle tih niskih temperatura nastupio je izuzetno topao period i vegetacija je krenula naglo pa su aprilski mrazevi imali pogodan teren da nanesu štete na voćnjacima i povrtnjacima. Poljoprivredni proizvođači su na razne načine ovih dana putem hemijskih i mehaničkih mera zaštite tretirali svoje useve, kako tretiranjem biljaka biljnim antifrizima tako i orošavanjem, zadimljavanjem ili korišćenjem agril- folija.
-Nažalost vrlo mali broj poljoprivrednih proizvođača pribegava osiguranju useva od mraza ali smatram da i osiguravajuće kuće vrlo malo edukuju i upoznaju poljoprivredne proizvođače o načinima i uslovima osiguranja od mraza. Osiguravajuće kuće daju mnogo veći akcenat na osiguranje od grada, koje je vrlo važna stavka kod osiguranja useva od šteta, ali nažalost od mraza vrlo malo. Iz kontakta sa osiguravajućim kućama smo saznali da poljoprivredni proizvođači mogu da osiguraju od mraza ali je rok za zaključivanje polisa 15. februar, kada vrlo mali broj proizvođača i razmišlja o tom postupku. Samo na voćarskim kulturama štete su od mraza ove godine nekoliko desetina miliona evra dok će na ratarskim usevima štete biti minimalne. Osiguranje od grada može se i dalje zaključiti i taj momenat treba iskoristiti jer postoji i državni podsticaj za osiguranje od 40 posto na ukupan iznos, rekao je diplomirani inženjer poljoprivrede Predrag Srdanović.
Može se reći da su padavine u proteklim danima, 50 litara na kvadratni metar, izuzetno pogodovale strnim žitima koja su mesec dana pre toga vapila za vlagom. Parcele pod tim usevima su se bukvalno preporodile jer su biljke počele intenzivno da koriste hranu iz zemljišta. Treba napomenuti da poljoprivredni proizvođači jare ratarske useve, koji su iznikli i koji su doživeli stres od hladnoća i mraza, ne tretiraju narednih sedam do deset dana herbicidima za zaštitu od korova jer su biljke dosta neotporne a tretiranjem doživljavaju dodatni stres. Treba sačekati oporavak biljaka. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da na svim biljnim kulturama, povrću, voću i ratarskim usevima izvrše tretiranje protiv bolesti jer su patogeni u ekspanziji. Svakako i prihrana biljaka raznim hranivima na bazi amino kiselina će dobro doći oporavku useva.
Zaštita od grada je počela 15. aprila a na teritoriji grada Šapca je u funkciji bilo 25 stanica. Ove nedelje aktivirana je i stanica u Ribarima kao 26. u sistemu odbrane. Grad će u narednim danima snabdeti protivgradne stanice dodatnim raketama, nabavljenim iz sopstvenog budžeta kao i svake godine. Tako će svaka stanica imati, umesto 4 do 5 raketa koliko obezbede državni organi, 8 do 9 raketa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa