Info

27. april 2017.27. apr 2017.
NASTAVLjENA TRADICIJA
ŠABAC POSETILA DELEGACIJA POBRATIMLjENIH GRADOVA

NASTAVLjENA TRADICIJA

Poštujući i čuvajući istorijske događaje kao putokaze budućnosti, na Praznik grada Šapca, a povodom 150. godišnjice odlaska poslednjih predstavnika osmanske vlasti iz Šapca i okoline, grad Šabac su posetile delegacije pobratimljenih gradova i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.
Posle prijema kod gradonačelnika grada Šapca u Gradskoj kući, delagacije su prisustvovale otvaranju izložbe ,,Ključevi grada“ šabačkog Međuopštinskog istorijskog arhiva, posvećene Prazniku grada, a potom su sa predstavnicima grada Šapca posetili Šabačku tvrđavu. Ispod novopostavljene table na Šabačkoj tvrđavi posvećene značajnom događaju iz 1867. godine, koji je je 2015. godine izabran i za Praznik grada, delegacije su položile vence i potom obišle Šabačku tvrđavu.
U delegaciji su bili predstavnici grada Užica, opštine Ljubovija, na čelu sa predsednikom opštine Milovanom Kovačevićem, predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, na čelu sa predsednikom Republičkog odbora Ljubomirom Markovićem, kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika iz Beograda, Šapca, Užica i Ljubovije. Tradicija da svake godine jedan od gradova koji je oslobođen u periodu od 1862. do 1867. godine, bude domaćin okupljanju predstavnicima drugih gradova i opština, ove godine je pripala gradu Šapcu.
Pritom, treba istaći da je ova tradicija duža od dve decenije jer je Protokol o bratimljenju i saradnji gradova Beograda, Šapca, Smedereva, Užica i opštine Kladovo potpisan sada već davne 1996. godine. Sam Protokol je inače predviđao uspostavljanje značajno čvršćih veza između gradova i opština kojima je zajednički istorijski događaj predstavljao polaznu osnovu za dalju saradnju. Do toga nije došlo, ali se tradicija okupljanja jednom godišnje, svake godine u drugom mestu, kako-tako održala. Grad Šabac koji je inače izabrao za svoj Praznik, dan kada je Šabački grad predat 1867. godine, bio je ove godine dobar domaćin gostima iz drugih gradova i opština. Obaveza je bila tim veća što su ove godine, Šabac i Srbija, obeležili tačno 150 godina od odlaska Turaka iz Srbije, nakon više od tri i po veka vladavine ovim prostorima.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa