Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
НАСТАВЉЕНА ТРАДИЦИЈА
ШАБАЦ ПОСЕТИЛА ДЕЛЕГАЦИЈА ПОБРАТИМЉЕНИХ ГРАДОВА

НАСТАВЉЕНА ТРАДИЦИЈА

Поштујући и чувајући историјске догађаје као путоказе будућности, на Празник града Шапца, а поводом 150. годишњице одласка последњих представника османске власти из Шапца и околине, град Шабац су посетиле делегације побратимљених градова и представници Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.
После пријема код градоначелника града Шапца у Градској кући, делагације су присуствовале отварању изложбе ,,Кључеви града“ шабачког Међуопштинског историјског архива, посвећене Празнику града, а потом су са представницима града Шапца посетили Шабачку тврђаву. Испод новопостављене табле на Шабачкој тврђави посвећене значајном догађају из 1867. године, који је је 2015. године изабран и за Празник града, делегације су положиле венце и потом обишле Шабачку тврђаву.
У делегацији су били представници града Ужица, општине Љубовија, на челу са председником општине Милованом Ковачевићем, представници Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године, на челу са председником Републичког одбора Љубомиром Марковићем, као и представници Савеза потомака ратника из Београда, Шапца, Ужица и Љубовије. Традиција да сваке године један од градова који је ослобођен у периоду од 1862. до 1867. године, буде домаћин окупљању представницима других градова и општина, ове године је припала граду Шапцу.
Притом, треба истаћи да је ова традиција дужа од две деценије јер је Протокол о братимљењу и сарадњи градова Београда, Шапца, Смедерева, Ужица и општине Кладово потписан сада већ давне 1996. године. Сам Протокол је иначе предвиђао успостављање значајно чвршћих веза између градова и општина којима је заједнички историјски догађај представљао полазну основу за даљу сарадњу. До тога није дошло, али се традиција окупљања једном годишње, сваке године у другом месту, како-тако одржала. Град Шабац који је иначе изабрао за свој Празник, дан када је Шабачки град предат 1867. године, био је ове године добар домаћин гостима из других градова и општина. Обавеза је била тим већа што су ове године, Шабац и Србија, обележили тачно 150 година од одласка Турака из Србије, након више од три и по века владавине овим просторима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa