4. maj 2017.4. maj 2017.
KOMUNALNO PREDUZEĆE  JE SRCE GRADA
KOMPOSTIRANjE ZELENOG OTPADA

KOMUNALNO PREDUZEĆE JE SRCE GRADA

JKP “Stari grad” i Univerzitet za primenjenu ekologiju “Futura”, proteklog četvrtka, organizovali su predavanje u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu. O tehnologiji kompostiranja zelenog otpada govorila je Danijela Gavrić, predsednik nadzornog odbora JKP “Stari Grad”.
- Troškovi transporta i odlaganja otpada na regionalnu deponiju “Srem-Mačva” predstavljaju veliki problem za preduzeće. Da bismo smanjili količinu otpada, pristupili smo tehnologiji kompostiranja zelenog otpada. Mi ga sitnimo, zatim slojevito slažemo i tretiramo u vremenskom periodu od dva do tri meseca u kom dolazi do sazrevanja, odnosno do procesa fermentacije, nakon čega zeleni otpad prelazi u kompost, odnosno, organsko đubrivo. U Gradskom zelenilu prikupili smo trideset tona zelenog otpada i tretirali ga prirodnim sredstvom na površini gde sadimo ukrasno bilje, istakla je Gavrićeva.
JKP “Stari Grad” odazvao se akciji “Očistimo Zemlju za jedan dan”. Reč je o velikom svetskom projektu „Let’s Do It“, koji je pre deset godina pokrenut u Estoniji, kada je u jednom danu ova zemlja očišćena od deponija. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji ima tri hiljade divljih deponija, a samo u Šapcu registrovano je preko dvesta trideset.
- Priprema se velika svetska ekološka akcija čišćenja sto pedeset zemalja u jednom danu. U planu je da se uključi trista osamdeset miliona volontera, što je pet odsto svetske populacije. Cela struktura je zamišljena kao mrežna, podelili smo Srbiju na dvanaest regiona, koji imaju svoje lidere, kao i svaka opština. Važno je da lider sarađuje sa upravom grada i komunalnim preduzećem, koje je za nas srce grada, naglasio je Dušan Jakovljević, predsednik organizacije „Let’s Do It Srbija“ i dodao da je od sedam stotina mejlova, koliko je poslato, odgovoreno na dvadeset - Među prvima su bili Šapčani.
Kompostiranje je biološka razgradnja organske materije, pod uticajem mikroorganizama u aerobnim uslovima. Tokom procesa kompostiranja dolazi do stabilizacije biorazgradivog otpada (vlažna i čvrsta organska materija, otpad od hrane, baštenski otpad, papir, kartoni...). Osnovna razlika između procesa kompostiranja i prirodnog razlaganja jeste u činjenici da je kompostiranje kontrolisan proces, u kom su neophodni kiseonik, voda i mikroorganizmi. Indikator uspešnosti procesa je razvijanje toplote u kompostu.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa